Plenković: Naša Vlada se za razliku od Milanovićeve ne miješa u rad DORH-a

24.04.2023.

19:04

Autor: HRT

Andrej Plenković

Andrej Plenković

Foto: HTV / HRT

Predsjednik Vlade Andrej Plenković odgovorio je na poruke predsjednika Milanovića nakon šireg predsjedništva HDZ-a.

- Izrazili smo zadovoljstvo dovršetkom Stonske obilaznice, velikog projekta spajanja juga Hrvatske s Pelješkim mostom. Četvrta faza vrijedna 70 milijuna eura. Na ovaj način riješili smo strateško državno pitanje spajanja najjužnijeg dijela zemlje s mrežom hrvatskih cesta i autocesta. Siguran sam da će to imati ogromne koristi za gospodarstvo, turizam i regionalni razvoj tog dijela Dubrovačko-neretvanske županije, rekao je premijer.

Na sjednici su se osvrnuli na vrijedan projekt regionalnog gospodarskog centra koji je otvoren u Osijeku, vrijedan 10 milijuna eura.

- Novi prostor za sajam i brojne aktivnosti koji će dati novu dimenziju gradu Osijeku, županiji i istoku Slavonije. To je sve nastavak našeg fokusa na razvoj Slavonije, rekao je Plenković.

Vlada će izaći s revidiranim prognozama rasta koji bi trebao biti nešto viši od dva posto


Govoreći o posjetu glavnog tajnika OECD-a, rekao je kako je to još jedina velika i relevantna međunarodna organizacija kojoj trebamo pristupiti. Istaknuo je kako pripreme idu jako dobro.

- Vlada je privržena ispunjavanju kriterija, a gospodarski pokazatelji nam itekako idu u prilog.  U četvrtak ćemo izaći s revidiranim prognozama gospodarskog rasta za 2023. Očekujemo da će taj rast biti nešto viši od 2 posto. Ako to povežemo s podacima koji su već objavljeni, a to je da smo smanjili udio javnog duga u BDP-u s 78 posto koji je bio u 2021. na svega 68,4 već u 2022. godini, da nam je trend daljnjeg smanjenja prema 60 posto, a da smo u prvoj COVID godini bili na 87 posto, onda to govori o tome da vodimo odgovornu ekonomsku i fiskalnu politiku, kvalitetno upravljamo javnim financijama, držimo investicijski kreditni rejting kod sve tri agencije na najvišoj razini, i pritom dajemo adekvatnu pomoć našim građanima te stojimo uz hrvatsko gospodarstvo uz fiksirane cijene struje i plina te naftnih derivata, kazao je Plenković.

Predsjedništvo HDZ-a je podržalo Inicijativu Matice hrvatske da se ide u donošenje zakona o hrvatskom jeziku. 

- Smatramo da je to kvalitetna i vrijedna inicijativa i mi je podržavamo, rekao je.

Ministar Bačić izvijestio je o dinamici korištenja sredstava iz Europskog fonda solidarnosti.

- S današnjim danom smo na 766 milijuna eura od milijardu i 3 milijuna eura, preostaje u ovih dva mjeseca i tjedan dana iskoristiti tih preostalih 237 milijuna eura, to će se sigurno ostvariti za grad Zagreb i za petrinjski potres, poručio je.

Plenković: Naša Vlada se za razliku od Milanovićeve ne miješa u rad DORH-a 


Premijer Andrej Plenković izjavio je u ponedjeljak da predsjednik Republike Zoran Milanović u izjavama kontinuirano iznosi vrlo neargumentirane pritiske na rad Državnog odvjetništva i Uskoka koje idu do instrukcija i hajke protiv pojedinih članova Vlade.

- Njegove izjave su kontinuirano iznošenje vrlo neargumentiranih pritisaka na rad DORH-a, na rad Uskoka, praktički davanje instrukcija i hajke protiv pojedinih članova Vlade, to nastavlja i u ovom slučaju", rekao je Plenković novinarima nakon sjednice šireg Predsjedništva HDZ-a, komentirajući izjavu predsjednika Milanovića o ostavci bivše ravnateljice Uskoka Vanje Marušić.

Ustvrdio je da su DORH i Uskok potpuno neovisni, da se njegova Vlada za razliku od njegove ne miješa u poslove koje oni rade, što se vidi u opusu borbe protiv korupcije u proteklim godinama.

- Mi nismo ti koje se unaprijed izvještava o detaljima pojedinih izvida ili istrage. Sve te njegove teze puno više govore o njemu nego što bi trebale štetiti nama i neovisnosti pravosudnih tijela, rekao je premijer.

Plenković je komentirao izjavu Milanovića koji je ranije danas rekao da se u Klubu u Slovenskoj "vucaralo pola Plenkovićeve vlade".

- Vidim da je spominjao nekakve opijate. On, ako ih i ne koristi, često su njegove izjave kao da je pod utjecajem opijata, što je najbolje objašnjenje za način njegov komunikacije i sadržaja o kojem govori, kazao je premijer.

Primijetio je da se Milanović "gorljivo zanima za svoga znanca Dragana Kovačevića, a njegovog navodnoga prijatelja. "Očito ga to jako intrigira i zanima, kazao je premijer.

Što se tiče Slovenske rekao je: "Nisam ja nego on išao tamo u bužu u Slovenskoj u vrijeme lockdowna kršeći režim koji je tada postojao", kazao je.

Plenković: Ne vidim niti jedan razlog za štrajk sudaca 


Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković rekao je kako ne vidi niti jedan razlog za štrajk ili govor o štrajku sudaca, istaknuvši kako postoji otvorenost svih resora i vlade da rješava probleme.

- Ne vidim niti jedan razlog za štrajk ili govor o štrajku sudaca. Nema nikakvog racionalnog argumenta da bi se to događalo, rekao je Plenković novinarima nakon sjednice šireg Predsjedništva HDZ-a upitan o današnjoj Općoj sjednici Vrhovnog suda na kojoj je dana podrška zahtjevima prvostupanjskih sudaca.

Najavio je da će ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica i suradnici u srijedu imati sastanak radne skupine na kojem će se razgovarati o unaprjeđenju prava sudaca. Podsjetio je i da su prije par godina kada je ministar bio Dražen Bošnjaković povećali plaće sucima i riješili neke nepravde koje su prije toga bile napravljene prema njima.

Plenković je kazao i da na stol treba realno staviti podatke o rastu plaća u Hrvatskoj u proteklih sedam godina, ističući da je sama osnovica narasla za 33 posto, mirovine su rasle za 37 posto, te su unapređena prava kroz kolektivno pregovaranje i granske ugovore.

Smatra da za "bijeli štrajk" sudaca nema razloga, istaknuvši kako postoji otvorenost svih resora i vlade da rješava probleme.

Zamoljen za komentar slučaja iz sisačke bolnice u kojoj su prije deset dana dvije starije žene ležale na istom krevetu od kojih je jedna umrla istog dana, odgovorio je da se tamo utvrđuje što se dogodilo a Ministarstvo zdravstva je uputilo tim da zajedno sa ravnateljem te bolnice utvrdi o čemu se radi. Ponovio je i da to nije normalno, uobičajeno niti dobro.

O porukama Milorada Dodika


Upitan zabrinjavaju li ga poruke čelnika bosanskih Srba Milorada Dodika iz Donje Gradine o tome kako se Republika Srpska mora ujediniti sa Srbijom, Plenković je rekao da se naša zemlja zalaže za stabilnu i funkcionalnu BiH, čiji teritorijalni integritet poštujemo.

Isto očekujemo i od svih političkih aktera u BH, svih konstitutivnih naroda i građana, poručio je.

- Želimo uspostavu funkcionalne vlasti i napredak ekonomski i socijalni za građane BiH, kazao je premjer.

Smatra da te povremene izjave koje dovode do "dešifriranja tendencija o separatizmu, odcjepljenju i proglašenju neovisnosti RS" najviše štete pripadnicima srpskog naroda unutar BiH.

- One ne samo da nisu realne nego su loše za funkcioniranje zemlje i uspostavu povjerenja. To nije prvi put, nas to ništa ne iznenađuje, rekao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!