Premijer u Sisku: Žilavost i agilnost Vlade i lokalne samouprave u rješavanju problema

12.06.2023.

Zadnja izmjena 19:41

Autor: Šime Vičević/Dnevnik/P.F./HRT/IMS

Premijer Plenković u Sisačko-moslavačkoj županiji

Premijer Plenković u Sisačko-moslavačkoj županiji

Foto: HTV / HRT

Premijer Andrej Plenković i ministri posjetili su Sisačko-moslavačku županiju u povodu njezina dana. Premijer je naglasio, kako je rekao, žilavost i agilnost Vlade i lokalne samouprave u rješavanju životnih problema stanovnika na tom području, a prisjetio se i stradanja u velikosrpskoj agresiji i potresu. Održana je i svečana sjednica županijske Skupštine.

Uz skele i strojeve, slavi se Dan Sisačko-moslavačke županije. Gdje su se nekad obilazile ruševine, sada se obilaze radovi na obnovi. Prva postaja premijera Andreja Plenkovića bila je Glina, zatim Petrinja pa Sisak.

Premijer je u Glini, među ostalim, obišao završne radove na Domu za starije osobe i na zgradi županijskog Doma zdravlja te gradilišta županijskog naselja Banovi dvori kao i gradilište višestambenih zgrada u Petrinji. 

Stigla je i službena potvrda da je Hrvatska iskoristila sva sredstva iz Fonda solidarnosti za potrebe obnove, i to 22 dana prije roka.

O problemima i prespektivi ovoga područja govorilo se i na proslavi Dana županije.

- Najvažniji infrastrukturni projekt za sisački dio Sisačko-moslavačke županije je svakako dovršetak autoceste do Siska. Dovršetkom autoceste do Siska, i Sisak i Petrinja postaju predgrađe grada Zagreba, rekao je Ivan Celjak, sisačko-moslavački župan.

Plenković je, na svečanoj sjednici županijske skupštine, istaknuo kako je Sisačko-moslavačka županija pretrpjela najviše posljedica u velikosrpskoj agresiji, gospodarsko-ekonomskoj tranziciji, potresu, a kao i ostatak Hrvatske bilježi negativna demografska kretanja.

- Živimo u zahtjevnom u izazovnom vremenu, ali je pokazana i žilavost i agilnost Vlade i lokalne samouprave u rješavanju životnih problema, naglasio je.

Najavio je za iduću godinu dovršetak punog profila autoceste Zagreb-Sisak s odvojkom za Petrinju koja će taj kraj još više približiti glavnom gradu i integraciji s metropolom te pridonijeti rastu investicija. Napomenuo je kako su s Europskom komisijom dogovoreni još bolji uvjeti za ulaganje u Sisačko-moslavačku županiju.

Politika na državnoj razini se reflektira na županiju i podupirati će i dalje njezin što brži oporavak, poručio je premijer napomenuvši kako je utrošeno 130% od predviđenih 319 milijuna eura za obnovu. Naglasio je odlučnost Vlade da pomogne svima kojima je pomoć najpotrebnija.

- Ovo je možda županija koja je imala najteži put zadnjih nekoliko godina, od negativnog prirodnog priraštaja do rata, do ekonomske tranzicije pa sada do potresa. To koliko se toga skupilo ovdje, nije se nigdje skupilo. Ali vidim da ima volje, da ima želje, rekao je premijer Plenković.

I unatoč teškoćama, županija je vedra srca, umirovljenici su pjevali na proslavi dana županije, zajedno s premijerom, Grlićem Radmanom i drugim ministrima.

Stanovnici Banovine pjesmom liječe sve što su pretrpjeli. Osobito u posljednje 2 i pol godine, koliko je prošlo od potresa koji je mnoge živote promijenio iz temelja.

Osim što se radi na obnovi, u Petrinji je otvoren Veteranski centar - treći u Hrvatskoj, vrijedan 13 milijuna eura. U Petrinji je, nakon Sinja i Šibenika, svečano otvoren treći Veteranski centar.

Premijer s ministrim obišao je i njega te je naglasio kako su hrvatski branitelji najzaslužniji za obranu i uspostavu samostalne Hrvatske na čelu s prvim hrvatskim predsjednikom dr. Franjom Tuđmanom. Istaknuo je kako Vlada pokazuje kroz takve projekte skrb o njima.

To je nakon otvorenih veteranskih centara u Šibeniku i Sinju, najveći takav centar do sada, a očekuje se također otvaranje centra i u Daruvaru te su ukupne vrijednosti 45 milijuna eura uz sufinanciranje od 85 posto iz EU fondova. Također je najavio izgradnju još četiriju veteranskih centara, jer kako je rekao hrvatski branitelji i ratni vojni invalidi zaslužuju centre najviših standarda.

- Izgradnja veteranskog centra pokazatelj je našeg poštovanja i zahvalnosti hrvatskim braniteljima. Ovim današnjim činom na poseban način iskazujem zahvalu Petrinji i cijeloj Banovini na žrtvi koju ste podnijeli u Domovinskom ratu, rekao je Tomo Medved, ministar hrvatskih branitelja.

Plenković u Glini obišao gradilište novih objekata za građane u kontejnerima


Predsjednik Vlade Andrej Plenković u ponedjeljak je obišao gradilište naselja Banovi dvori gdje će u 74 objekta biti smješteni građani koji nakon potresa žive u kontejnerima.

Premijer je, zajedno sa županom Sisačko-moslavačke županije Ivanom Celjakom, obišao tri aktivna gradilišta u Glini.

Jedno od njih je gradilište županijskog naselja Banovi dvori. Riječ je o ukupno 74 objekta u kojima će smještaj dobiti građani koji od potresa u prosincu 2020. žive u kontejnerima.

- Stalno otvaramo nova gradilišta na području Banovine, na području Sisačko-moslavačke županije. Očekujemo ovih dana i novih 28 zgrada na području zagrebačkog potresa. Učinili smo ono što smo obećali, a to je da ćemo ubrzati obnovu s jedne strane, i s druge strane zbrinuti naše sugrađane koji žive u kontejnerima. Prioritet nam je do kraja kolovoza sva kontejnerska naselja izmjestiti, rekao je Branko Bačić, potpredsjednik Vlade i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine.

Branko Bačić

Branko Bačić

Foto: HTV / HRT

Novi će objekti imati zatvoreni grijani ulazni prostor, zajednički prostor boravka, blagovaonice, čajne kuhinje, kupaonice te jednu ili dvije spavaće sobe, sve u prizemlju.

Predviđena su 62 objekta od 45 četvornih metara, dok će preostalih 12 imati 35 četvornih metara.

Vrijednost radova iznosi 5,7 milijuna eura, a izgrađeni će objekti u budućnosti poslužiti za smještaj umirovljenika, nakon što prestane potreba za privremeni smještaj građana čije su kuće stradale u potresu.

Plenković je obišao i gradilište Doma za starije osobe koji je također oštećen u potresu. Konstrukcijska obnova zgrade je završena, a trenutačno se izvode završni obrtnički radovi. Obnovu Doma financira Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava s 1,3 milijuna eura, a njegov je kapacitet 79 korisnika.

Tijekom boravka u Glini, premijer je obišao i završne radove na zgradi županijskog Doma zdravlja. Novac za projekt vrijedan 1,5 milijuna eura osiguran je iz Fonda solidarnosti EU-a i Nacionalnog programa oporavka i otpornosti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!