Hrvatska i Turska nastavljaju jačati političke i gospodarske odnose

14:05 / 17.06.2022.

Autor: HRT

Mevlut Cavusoglu i Andrej Plenković

Mevlut Cavusoglu i Andrej Plenković

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu u Zagrebu je razgovarao s hrvatskim kolegom Gordanom Grlićem Radmanom i premijerom Andrejom Plenkovićem. Najavio je skori dolazak turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana Hrvatskoj i rekao da se nada pozitivnom ishodu pregovora hrvatske i bošnjačke strane u BiH o izbornom zakonu. Predsjednik Vlade Andrej Plenković primio je danas u Banskim dvorima ministra vanjskih poslova Republike Turske, Mevlüta Çavuşoğlua.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković i turski ministar Çavuşoğlu razgovarali su o sigurnosnim temama, energetskim izazovima te gospodarskoj suradnji Hrvatske i Turske. Izraženo je obostrano zadovoljstvo tradicionalno dobrim političkim odnosima Hrvatske i Turske, uz zajedničku ambiciju za dodatno povećanje gospodarske razmjene, koja je dosegla milijardu dolara.

Razgovaralo se i o stanju u Bosni i Hercegovini. Hrvatska i Turska dijele stavove o važnosti pune ravnopravnosti tri konstitutivna naroda u BiH, kao i jačanja odnosa Hrvata i Bošnjaka u Federaciji. U tom kontekstu postojeći trilateralni okvir, na razini ministara vanjskih poslova Hrvatske, Turske i BiH, treba iskoristiti kao važan diplomatski instrument za produbljivanje hrvatsko-bošnjačkog dijaloga u BiH i pomoći u rješavanju otvorenih pitanja.

 

Cavusoglu i hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman stigli su zajedno u Zagreb, avionom turskog šefa diplomacije, nakon sudjelovanja na Prespa forumu na Ohridu.

- Sat i pol puta potrošili smo na razgovor, pa smo danas malo kolegama olakšali situaciju, rekao je Cavusoglu na konferenciji za medije u Ministarstvu vanjskih poslova, u zgradi čiju će obnovu od potresa preuzeti jedna turska tvrtka.

Dvojica ministara razmijenila su zahvale na pomoći koju je Hrvatska pružila Turskoj tijekom velikih požara prošle godine te Turska Hrvatskoj nakon razornih potresa 2020.

Grlić Radman rekao je da između dviju država ne postoji nijedno otvoreno bilateralno pitanje, a Cavusoglu da se ti odnosi temelje na velikom prijateljstvu.

Turski ministar najavio je skori dolazak turskog predsjednika u Zagreb, ne navodeći više detalja.

Velik dio razgovora dvojice ministara odnosio se na situaciju u Bosni i Hercegovini u koju Cavusoglu putuje već u petak, nakon susreta s premijerom Andrejem Plenkovićem, no na konferenciji su odaslane samo uopćene poruke.

- Stajalište službene Ankare jasno je i već dugo nepromijenjeno, potpuno podržavamo stabilnost, mir i ekonomski integritet BiH, rekao je Cavusoglu koji se nedavno u Istanbulu sastao sa srpskim članom Predsjedništva Miloradom Dodikom, zatim sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem u Beogradu pa s hrvatskim predsjednikom Zoranom Milanovićem u Ohridu.

- Mi smo uvijek na distanci što se tiče svih političkih strana u BiH. Prema svima se ponašamo jednako, nismo pristrani, kazao je Cavusoglu koji će se u toj zemlji sastati s visokim međunarodnim predstavnikom Christianom Schmidtom i članovima Predsjedništva Šefikom Džaferovićem i Željkom Komšićem te posjetiti grob bivšeg predsjednika BiH Alije Izetbegovića.

Turski ministar najavio je jačanje dijaloga u sklopu mehanizma trostrukog savjetovanja između Zagreba, Sarajeva i Ankare, o čemu će razgovarati i u BiH.

Vidimo da u zadnje vrijeme postoje pregovori između Bošnjaka i Hrvata u BiH, mi ćemo ih svakako podržavati i nadamo se pozitivnom ishodu, naglasio je.

Grlić Radman na konferenciji je govorio o povijesnoj ulozi dvaju karizmatičnih predsjednika za stabilnost regije turskog predsjednika Sulejmana Demirela i hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana.

Hrvatski ministar zahvalio je turskom kolegi na podršci ulasku Hrvatske u OECD, a Cavusoglu na podršci Zagreba turskom putu prema članstvu u EU-u.

Turski ministar kazao je kako bi trgovinska razmjena dviju zemalja, koja bilježi veliki rast, ove godine mogla dostići vrijednost od milijardu dolara, a za petogodišnje razdoblje uzima se u obzir mogućnost iznosa od 5 milijardi.

- Mi ćemo i dalje nastojati poticati turske poduzetnike na ulaganja, a isto tako hrvatske poduzetnike pozivamo na ulaganje u našu zemlju. Spremni smo i na suradnju na području obrambene industrije. Rado bismo poboljšali konzularnu suradnju. Kada je riječ o Bosni i Hercegovini, još jednom istaknuli smo podršku miru, stabilnosti i teritorijalnoj cjelovitosti. Nastavit ćemo raditi na mehanizmu trostrukog savjetovanja između Turske, Hrvatske i BiH, rekao je turski ministar.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!