17:17 / 01.04.2021.

Autor: J.L./Vijesti u 17/HRT/Hina

Plenković ugostio potpredsjednika Vlade Sjeverne Makedonije

Andrej Plenković ugostio potpredsjednika Vlade Republike Sjeverne Makedonije

Andrej Plenković ugostio potpredsjednika Vlade Republike Sjeverne Makedonije

Foto: Goran Stanzl / PIXSELL

Predsjednik Vlade Andrej Plenković primio je u Banskim dvorima Nikolu Dimitrova, potpredsjednika Vlade Republike Sjeverne Makedonije za europska pitanja. 


Nikola Dimitrov, potpredsjednik Vlade Republike Sjeverne Makedonije

Nikola Dimitrov, potpredsjednik Vlade Republike Sjeverne Makedonije

Foto: Goran Stanzl / PIXSELL

Razmijenjena su mišljenja o pripremama Sjeverne Makedonije za otvaranje pristupnih pregovora s Europskom unijom te bilateralnoj suradnji.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković naglasio je čvrstu potporu Hrvatske na europskom putu Sjeverne Makedonije i u provedbi reformi te spremnost na pružanje potrebne stručne pomoći.

Razgovarali su i o zajedničkim naporima u borbi protiv pandemije COVID-19.

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman održao je odvojeni sastanak s Dimitrovom na kojem su potvrđeni tradicionalno prijateljski bilateralni odnosi, te nastavak potpore RH europskom putu Sjeverne Makedonije, priopćio je MVEP.

- Današnji susret potvrđuje kontinuitet partnerskog odnosa Republike Hrvatske i Republike Sjeverne Makedonije koji je na poseban način osnažen donošenjem odluke o otvaranju pristupnih pregovora Sjeverne Makedonije tijekom hrvatskog predsjedanja Vijećem EU, rekao je ministar Grlić Radman. Dodao je da je neupitna daljnja politička i tehnička potpora Hrvatske europskoj integraciji Sjeverne Makedonije te da će se Hrvatska u tom svjetlu nastaviti zalagati za postizanje dogovora o Pregovaračkom okviru za Sjevernu Makedoniju kako bi se stekli uvjeti za održavanje Međuvladine konferencije i početak pristupnih pregovora.

Dimitrov je zahvalio na hrvatskoj potpori u procesu europskih integracija Sjeverne Makedonije. Istaknuo je kako Hrvatska u tom procesu već dugo ima ključnu ulogu, što je potvrdila davanjem zelenog svjetla Sjevernoj Makedoniji za početak pregovora za vrijeme predsjedanja Vijećem EU-a te u tom svjetlu očekuje nastavak bliske suradnje.

Grlić Radman je dodao kako trend odličnih političkih odnosa bez otvorenih pitanja zasigurno treba pratiti i intenzivnija suradnja u više područja od zajedničkog interesa, osobito ona u gospodarskom sektoru. Zahvalio je na financijskoj pomoći koju je Vlada Sjeverne Makedonije, kao i više tvrtki i građana iz te zemlje, uputila Hrvatskoj nakon potresa koji je krajem prošle godine pogodio područje Banovine, stoji u priopćenju MVEP-a.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!