19:49 / 23.11.2018.

Autor: P.F./HRT

'Angažman društva na sprječavanju i suzbijanju svih oblika nasilja'

-

-

Foto: - / -

U borbi protiv nasilja važno je puno segmenata. Prevencija, raspoznavanje ponašanja koje vodi do nasilja, obrazovanje, odgoj, institucije za pomoć žrtvi kao i za kažnjavanje počinitelja.
U Hrvatskoj je svakih sat vremena zlostavljana jedna žena. U 88% od gotovo 500 kaznenih djela nasilja u obitelji u deset mjeseci ove godine žrtve su bile žene. Sedam žena ove je godine ubijeno, pet od ruke njima bliskih osoba.

U nedjelju se obilježava Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, a danas je potpisan sporazum o suradnji ministarstava.

Sporazum je posljedica svih naših nastojanja i aktivnosti da poboljšamo angažman cijelog društva na spriječavanju i suzbijanju svih oblika nasilja. Vidimo koliko je taj fenomen prisutan u našem društvu i koliko je problematičan. Nacionalni tim koji će biti posljedica po ovom sporazumu je jedno koordinativno tijelo sastavljeno od predstavnika naših ministarstava budući da se danas više niti jedna aktivnost niti jedan program ne može se provoditi bez sinergije svih resora. Naravno tu su ministri koji imaju najviše obaveza i doticaja prema našoj nacionalnoj strategiji u borbi protiv nasilja, a isto tako prema konvenciji Vijeća Europe o spriječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i u obitelji te svih i međunarodnih dokumenata i našeg zakonodavstva. Nacionalni tim će imati ulogu da kontrolira kako se provode naši programski zadaci, zakonodavne aktivnosti imat će jačanje međuresorne suradnje, ima ulogu donošenja novih programa, pogotovo vezanih za edukaciju. Uz ministre, uz veliku podršku premijera Plenkovića, članovi tog nacionalnog tima su i vrhovni sudac i sutkinja visokog prekršajnog suda, rekla je ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić u emisiji HRT-a Tema dana.

Za borbu protiv nasilja i sprječavanje važno je puno segmenata. Prevencija, od ranih dana, znati raspoznavati aktivnosti i ponašanje koje dovode do nasilja. Važno je obrazovanje i odgoj, važne su institucije u kojima se pomaže žrtvi, važne su institucije koje kažnjavaju počinitelja na primjeren način dodala je Murganić.

Zadovoljstvo mi je što je danas ispred ureda za ravnopravnost spolova predstavljena revidirana vezija, prva iz 2012., pa minimalne izmjene 2014. godine te 2018. zbog usklađivanja s promjenama nacionalnog zakonodavstva, ali i zbog važnih međunarodnih dokumenata koje je Hrvatska ratificirala odnosno implementirala. Protokol ima jako dobru želju i cilj da vrlo jasno govori koje su mogućnosti prava i obveze svakog segmenta koji je u lancu prijave, procesuiranju seksualnog nasilja, ali i pružanju pomoći i podrške žrtvama. Vrlo jasno usmjerava na pomoć prema žrtvama na način da im se pruža kvalitetna sveobuhvatna pomoć i podrška te govori o nužnosti međuresorne suradnje. Koliko će on doprinijeti? Onoliko koliko i svaki dokument koji smo donijeli u Hrvatskoj. Mislim da idemo naprijed i da je došlo vrijeme da iz puke forme dođemo do sadržaja, rekla je dr. sc. Maja Mamula iz Ženske sobe.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!