Anica Đerđa Dilber ostala pri iskazu, s jednom malom razlikom

07.11.2018.

11:36

Autor: D.M./HRT

default error photo
njemački nautičar Klaus Fuchs, koji je jedrilicom prvi prišao Horvatinčiću nakon nesreće, nije se odazvao pozivu na saslušanje pravdajući se poslom.
Na Općinskom sudu u Šibeniku počelo je drugo ročište na trećem suđenju Tomislavu Horvatinčiću zbog smrti talijanskog bračnog para Salpietro koji su stradali u kolovozu 2011. nakon što je na njihovo plovilo svojim gliserom naletio Horvatinčić. Na šibenski sud stigli su svjedoci Boris Seljanovski, bivši istražitelj Lučke kapetanije Šibenik i Anica Đerđe Dilber koja je s Horvatinčićem bila na brodu u trenutku nesreće, a koji će ponovno biti ispitani. Treći svjedok, njemački nautičar Klaus Fuchs, koji je jedrilicom prvi prišao Horvatinčiću nakon nesreće, nije se odazvao pozivu na saslušanje pravdajući se poslom.

Anica Đerđa Dilber
ostala je pri iskazu koji je dala prije sedam godina na šibenskom sudu. Kazala je kako je Horvatinčić upravljao brodom i gledao naprijed.  U jednom trenutku ona je pogledala prema krmi, i nešto ga pitala, a on joj nije odgovorio "Pogledala sam ga i vidjela da mu je glava klonula i da su mu ruke u neprirodnom položaju. Zazvala sam ga i protresla pa se prenuo. Izgledalo je kao da je pao u nesvijest", kazala je. Neposredno nakon toga začula je udarac.

Na pitanje državne odvjetnice Irene Senečić je li optuženik što govorio kada se osvijestio, Dilber nije mogla odgovoriti kazavši kako se ne sjeća jer je bila u šoku. Iz DORH-a su nakon iskaza upitali Anicu Dilber zašto kod istražnog suca nije govorila da je prodrmala Horvatinčića i da se on tada prenuo. Rekla je kako ostaje pri ranijem iskazu, a na upit o kojem iskazu je riječ, kod suca istrage ili na suđenju, ponovno je rekla da ostaje kod ranijeg iskaza. Potom je dala iskaz o događajima nakon nesreće.

U svibnju poništena oslobađajuća presuda Horvatinčiću

Podsjetimo, državna odvjetnica šibenskog Državnog odvjetništva Irena Senečić na prošlom ročištu održanom 3. listopada kazala je kako je Horvatinčićeva obrana neprihvatljiva te da je pomorska tragedija posljedica njegovog ponašanja. Horvatinčićev odvjetnik Branko Baica kazao je, pak, kako ne postoje dokazi za Horvatinčićevu odgovornost i da postoje razlozi koji isključuju odgovornost za nesreću.

Nakon što je sutkinja Maja Šupe u listopadu prošle godine oslobodila Horvatinčića na sudu u Šibeniku, tužiteljstvo se na tu odluku žalilo, a Vijeće zadarskog Županijskog suda kojim je predsjedao sudac Hrvoje Visković, u svibnju ju je poništilo zbog proturječnosti razloga za takvu presudu, odnosno 'sinkope' kao razloga zbog kojeg je Horvatinčić oslobođen.

Sudskim vijećem ovaj put predsjeda sudac Ivan Jurišić, za kojeg je Horvatinčićeva obrana tražila izuzeće jer je supruga suca Jurišića zamjenica Općinske državne odvjetnice u Šibeniku te su zato doveli u pitanje njegovu objektivnost i nepristranost, ali im je zahtjev odbijen kao neosnovan.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!