11:23 / 08.03.2019.

Autor: E.L.S./HRT

Anka Mrak-Taritaš kažnjena s 3000, a Đuro Popijač s 2000 kn

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Mrak-Taritaš nije nakon stjecanja prijavila vlasništvo nad stanom koji je već bio u obiteljskom vlasništvu, a koji je nakon mjesec i pol prenijela na mlađeg sina.
Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa kaznilo je Anku Mrak-Taritaš s 3000 kuna jer je prekršila Zakon o sprečavanju sukoba interesa zbog neusklađenosti prijavljene i utvrđene imovine.

Mrak-Taritaš je stan u Posavskoj ulici u Zagrebu od 73 četvorna metra i garažu od 16 m2 kupila zajedno sa starijim sinom 2006. prije stupanja na dužnost, a svoj suvlasnički dio mu je darovala 2010. godine.

- Smisao Zakona o sprječavanju sukoba interesa je da spriječi dužnosnike da za mandata steknu neku nepripadajuću korist, a u mom se slučaju to nije dogodilo - komentirala je Mrak Taritaš. Napomenula je kako je sva imovina s kojom je ušla u mandat 2012. ostala nepromijenjena.

Nakon što se stariji sin oženio i zajedno sa suprugom dobio novi stan, darovao je majci te nekretnine u Posavskoj potkraj 2015. dok je bila ministrica, a ona je te nekretnine nakon mjesec i pol dana darovala mlađem sinu u siječnju 2016.

Bivša ministrica bila je dužna u imovinskoj kartici prijaviti da je stekla vlasništvo nad njima, iako je bila prethodni vlasnik, a nekretnine nisu kupljene za vrijeme obnašanja dužnosti.

Mrak-Taritaš je prijavljena u još jednom slučaju jer je samu sebe imenovala predsjednicom ispitnog povjerenstva za polaganje stručnog ispita i za to u četiri godine dobila 40 tisuća kuna, što nije prijavila u imovinskoj kartici. U tom slučaju povjerenstvo tek treba odlučiti hoće li pokrenuti postupak.

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa kaznilo je s dvije tisuće kuna i Đuru Popijača, bivšeg predsjednika uprave kutinske Petrokemije jer je istodobno obnašao dužnost u Petrokemiji i bio član Nadzornog odbora Fine.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!