00:19 / 01.03.2019.

Autor: Z.A./HRT

Ante Bagarić: Psihoza ili psihopatija, pokazat će vještačenje

-

-

Foto: - / -

Strašan događaj u Pagu u Dnevniku 3 komentirao je prof. dr. Ante Bagarić, specijalist psihijatar Klinike za psihijatriju Vrapče.
Cijelu zemlju zgrozio je strašan događaj u Pagu. 54-godišnji muškarac jutros je s prvog kata obiteljske kuće bacio svoje četvero djece od 3, 5, 7 i 8 godina. Nakon toga sjeo je u automobil i odvezao se do policijske postaje.

Slučaj je u Dnevniku 3 komentirao prof. dr. Ante Bagarić, specijalist psihijatar Klinike za psihijatriju Vrapče.

Kako tumačite ovaj postupak nakon zločina, bacio je djecu i automobilom otišao u policiju sam se prijaviti?

- Medicina i psihijatrija se zasnivaju na činjenicama mi nemamo nikakvu jasnu činjenicu o ovom slučaju. Možemo praviti različite procjene, možemo prosuđivati, dakle ništa ne možemo reći sa sigurnošću. Moguće je da je ovaj počinitelj bio psihotičan, to cijeli dan dosta psihijatara ponavlja - da nije mogao kontrolirati svoje postupke. To je malo vjerojatno. A moguće je da je u ovom smislu bio netko tko, što u psihijatriji nazivamo psihopatija – dakle da je bio čovjek koji svoj smisao, komunikaciju s drugim osobama gleda na način da nanese što više boli drugim osobama. U tom bi smislu značio njegov bijeg s mjesta u jednu privremenu zaštitu u policiju.

Mogu li djelatnici Centra za socijalnu skrb prepoznati da je osoba spremna učiniti takvo što?

- Nasilje u obitelji nije prijavljivano. Dječja prava su prava iznad svih prava, to bi trebala biti apsolutna ustavna kategorija. To bi značilo – postoje roditeljska prava, ovdje vidimo da su djevojčice kasnije krenule u školu, roditeljsko pravo je „O.K. nećeš ići ove godine u školu“. Ali dječje pravo je da ide u školu. Onda bi institucije uvijek morale stajati na strani djece. Djeca se ne mogu izboriti za svoja prava u zdravstvenom, školskom sustavu.

Djevojčice su kasnije krenule u školu, pa se priča o zapuštenom stanu. Koje smo mi kao država mjere poduzeli?

- Trebalo je prepoznati i donijeti odgovarajuće mjere nadzora zaštite, privremeno pomoći toj djeci. Možda se sve to napravilo, mi to ne znamo, nadamo se da ćemo sutra ili prekosutra čuti što je sve država napravila za tu djecu da ih zaštiti.

Kakva osoba može počiniti takav strašni zločin?

- Jedna psihotična osoba kojoj je srušen cijeli emotivni svijet, koja više ne može kontrolirati sebe, koja ne razumje objekte oko sebe, koja može pretpostaviti druge osobe kao Marsovce, vampire... To je jedna opcija. Druga opcija je da je jedna takva osoba uživa u patnji drugih - poglavito u patnji nejakih. I za jedan i za drugi slučaj psihijatrija kao znanost ima instrumente. Psihijatrijskim vještačenjem će se u ovom slučaju odgovoriti radi li se o opciji 'A' ili opciji 'B'.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!