Antifašisti iz Zagreba poslali poruke o jačanju radikalne desnice

20.02.2020.

15:45

Autor: I.D./HINA

default error photo
Svjedočimo usponu fašizma i sustavnom zatiranju antifašizma, što se nastoji maskirati forsiranjem osude komunizma i izjednačavanjem komunizma i fašizma, smatra Habulin.
Dvodnevna međunarodna Konferencija "Fašizam i antifašizam u Europi danas", koja je počela u četvrtak u organizaciji hrvatskih antifašista, osudila je jačanje ekstremne desnice i njezine napade na demokratske vrijednosti današnje Europe.

Predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista RH (SABA RH) Franjo Habulin ustvrdio je pred pedesetak sudionika, predstavnika antifašističkih udruga iz 15 država EU-a i šire regije, među kojima su i predsjednik FIR-a (Međunarodna federacija antifašista) Vilmos Hanti i predsjednik WVF-a (Svjetske veteranske federacije) Dan-Wiggo Bergunt, da svjedočimo ponovnom usponu fašizma i sustavnom zatiranju antifašizma, što se nastoji maskirati forsiranjem osude komunizma i izjednačavanjem komunizma i fašizma.

Habulin je upozorio da se operira očitim neistinama jer su komunisti igrali zapažene uloge u mnogim pokretima otpora, a u Jugoslaviji su ga i pokrenuli i doveli do pobjedonosnog završetka, te da se uporno ignorira činjenica da je komunizam ideologija i pogled na svijet koji nikada nije ostvaren.

Pogubnu ulogu, smatra, u relativiziranju zločinačkog karaktera fašizma i istovremenom demoniziranju antifašizma imaju mediji, publicistika, obrazovni sustav, a nerijetko i crkve, a sve se to događa uz tihu suglasnost pojedinih demokratskih vlada i uz aktivno sudjelovanje EU-a.

- U takvim prilikama smatram nužnim da antifašisti podignu glas prosvjeda protiv onoga što se događa pod plaštem demokracije, a što nije ništa drugo nego priprema terena za zatiranje demokracije i obnovu fašizma uz zloupotrebu demokratskih institucija, poručio je.

Rasizam i teorija "krvi i tla" nisu izraz domoljublja

Zločin nije i ne može biti izraz domoljublja. Zločinci koji su svoju krvavu rabotu obavljali oboružani rasnim teorijama i teorijom "krvi i tla", nebulozama o "rasi gospodara" i o "rasno inferiornim narodima", niti su bili domoljubi, niti ih se takvima može i smije prikazivati.

- Zar ikoga još treba uvjeravati kako je antifašizam trajni sustav vrijednosti, primarno ljudsko, a ne političko opredjeljenje; da bez antifašizma nema demokracije, jer je opstanak demokracije uvjetovan zatiranjem fašizma, kazao je Habulin.

Osudio je i "bjesomučni konzumerizam i bespoštednu trku za profitom" jer dovode u pitanje ne samo stabilnost društava, nego i sam opstanak planeta Zemlje.

- Globalne klimatske promjene svima su vidljive, ali ih kratkovidni moćni zagovornici brze zarade ne žele ni vidjeti, ni priznati. Upozorenja Pape Franje ili mlade aktivistice Grete Thunberg ostaju glasovi vapijućih u pustinji, kazao je.

Novinarima je dostavljeno priopćenje FIR-a u kojem se osuđuje zločin u Njemačkom gradu Hanau, u kojem je 43-godišnji ekstremni desničar ubio najmanje devetoro ljudi, te potom svoju majku i sebe.

Udruga izražava sućut rodbini i prijateljima žrtava, a istovremeno traži da odgovorni političari i akteri civilnog društva, kao i sve antifašističke organizacije postave jasan signal da rasističkom nasilju nema mjesta u društvu.

Tijekom sutrašnjeg dana, očekuje se, sudionici konferencije će donijeti deklaraciju u kojoj će izraziti odlučnost u očuvanju vrijednosti antifašizma i osuditi povijesni revizionizam koji jača u nizu europskih zemalja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!