Antigensko testiranje u Bolu na Braču: 150 kuna za hrvatski, 250 za engleski

12.05.2021.

10:28

Autor: Studio 4/B.A./HRT

Markica Tomić i Markito Marinković

Markica Tomić i Markito Marinković

Foto: Studio 4 / HRT

Kako bi omogućili svojim gostima što ugodniji i sigurniji boravak u Bolu, Turistička zajednica Bola u suradnji s ordinacijom opće medicine dr. Markice Tomića dogovorila je od 13. travnja provođenje antigenskih testova. Tomić i direktor Turističke zajednice Općine Bol Markito Marinković jutros su o tome govorili u HTV-ovoj emisiji Studio 4.

Marinković je rekao kako je sigurnost glavni slogan za ovu turističku sezonu - sigurnost boravka gostiju, ali i domicilnog stanovništva. Imali su, rekao je, jako puno upita od vlasnika kuća i stanova za odmor, kao i dionika u turističkom sektoru, hoće li u Bolu biti organizirano testiranje.


- Bili smo prisiljeni da se samoorganiziramo i mogu slobodno reći da smo prva otočka destinacija u Splitsko-dalmatinskoj županiji koja je startala s brzim antigenskim testiranjima, rekao je Marinković.


Tomić je rekao kako se rezultat brzog testa dobije u roku od 15 minuta i odmah se izda potvrda, koja može biti i na engleskom jeziku.


- Dosad smo u ovih mjesec dana napravili 40-ak testova i uglavnom su svi bili negativni.


Testovi se plaćaju - na hrvatskom jeziku, odnosno za lokalno stanovništvo, cijena je 150 kuna, a za engleski prijevod 250 kuna, naveo je Tomić.


Cijepili 40 posto odraslih

Tomić je rekao i kako su dosad cijepili 40 posto bolske populacije iznad 18 godina. Naveo je kako je u Bolu u trećem valu bilo 15 slučajeva i 30-ak samoizolacija.


- Zadnjih desetak dana više nemamo nijednog pozitivnog niti u samoizolaciji, tako da je trenutno stanje jako povoljno, rekao je.


Što se tiče situacije u turizmu, Marinković je rekao kako se prošle godine pokazalo da je veći interes za izdvojenim objektima nego za druge tipove smještaja.


- Sve ovisi kako će ići s COVID-putovnicama, odnosno, naravno, procijepljenošću stanovništva i djelatnika u turizmu i samim time da se olakša cijeli taj protok i, naravno, boravak ljudi u destinaciji, rekao je Marinković.


Prošle godine ostvarili su 38 posto turističkog prometa iz 2019. godine, a očekuju da će ova godina biti bolja.


- Ove godine očekujemo da će rezultati ipak biti nešto bolji, nezahvalno je govoriti hoće li to biti 50, 60 posto, ali ipak očekujemo da ćemo ponoviti prošlogodišnje rezultate i da će taj postotak u konačnici biti nešto viši u odnosu na prošlu godinu, rekao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!