14:32 / 01.03.2022.

Autor: Hina/HRT

Grmoja: Zviždačima treba osigurati pravnu pomoć

Dokumentacija

Dokumentacija

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Predsjednik Nacionalnog antikorupcijskog vijeća Nikola Grmoja rekao je u utorak, nakon sjednice tog vijeća, da prijaviteljima nepravilnosti, odnosno zviždačima, treba osigurati pravnu pomoć, neovisno o imovinskom cenzusu.  

- Zaštita prijavitelja nepravilnosti je od javnog interesa i činjenicu da su oni istupili država treba respektirati i stati iza njih, rekao je Grmoja nakon sjednice i dodao kako su željeli poslati poruku vladajućima - kada je riječ o izradi novog zakona o zaštiti prijavitelja nepravilnosti i sustava - da je prijaviteljima potrebno osigurati pravnu pomoć neovisno o imovinskom cenzusu.

Podsjetio je da su u slučaju Cvrtila i Đerek "oni koji ih proganjaju sve platili javnim novcem - u slučaju Maje Đerek novcem svih nas, jer se radi o tvrtki Državne nekretnine, a u slučaju Adrijane Cvrtile novcem građana Kutine".

- Kada njih treba zaštititi, država ne želi izaći u susret i omogućiti da se njihov odvjetnik financira iz javnih sredstava, upozorio je Grmoja.

- Njihovo djelovanje je u zaštiti ne samo njihovih interesa, nego i javnog interesa i nastojali smo ubrzati postupanje sudova time da smo predložili Ministarstvu pravosuđa da obveže sudove da vode evidenciju o predmetima i trajanju postupaka koji se tiču prijavitelja nepravilnosti, izvijestio je.

Što se tiče retroaktivnosti, Grmoja je rekao da će tražiti modele da svi prijavitelji nepravilnosti koji nisu potpali pod novi zakon koji će se donijeti - a nije se dosad donio u skladu s direktivom "zbog indolentnosti vlasti" - da i oni budu zaštićeni u skladu s novim zakonodavnim okvirom.

Prijaviteljica nepravilnosti u trgovačkom društvu "Eko Moslavina" Adrijana Cvrtila upozorila je na "izostanak volje vladajućih", jer nitko od njihovih predstavnika nije došao na sjednicu. "To pokazuje odnos prema zviždačima".

Po njezinom mišljenju, prijedlog zakona o zaštiti prijavitelja nepravilnosti je izuzetno manjkav i nije zviždačima dao ništa. Dodala je i kako je nezadovoljna nastupom predstavnika Ministarstva pravosuđa državnog tajnika Josipa Salapića koji je izjavio da su njime jako zadovoljni.

- Nezadovoljni smo i sporošću pravosuđa i nepostupanjem po zakonski propisanim rokovima, rekla je i napomenula kako njezin zahtjev za privremenom mjerom za povratak na posao, unatoč zakonskom roku od osam dana, i dalje "stoji u ladici sutkinje građanskog suda u Kutni".

Pozdravila je prijedlog uvođenje besplatne pravne pomoći zviždačima bez imovinskih cenzusa.


Đerek: Udruga se javila svima, odgovorila samo oporba

Prijaviteljica nepravilnosti u trgovačkom društvu Državne nekretnine Maja Đerek rekla je da su se kao udruga obratili svim saborskim klubovima, no da im se javila sam oporba.

- Vladajući moraju znati da mi jedino zajedno možemo mijenjati sustav i surađivati s ljudima kojima se to stvarno dogodio, a ne donositi prazne zakone i direktive, već moraju pratiti stanje na terenu, rekla je Đerek također izrazivši nezadovoljstvo što će se novi zakon primjenjivati za buduće slučajeve.

Đerek je najavila da će dati prijedloge kako bi se to moglo promijeniti.


- Budu li naše tužbe odbijene zbog formalnih razloga, to neće biti stimulativno za zviždače da prijave nove slučajeve nepravilnosti. Moramo mijenjati javno mnijenje da je prijavljivanje nepravilnosti potrebno i korisno za cijelo društvo", istaknula je Đerek te pozvala ljude da ih prijavljuju i da se ne boje.

Dodala je da se vjerojatno neće moći vratiti na posao, ali bi željela vidjeti što će biti s njezinom prijavom nepravilnosti.

Članica Nacionalnog antikorupcijskog vijeća Dalija Orešković (Centar) ustvrdila je kako prijedlog zakona o zaštiti zviždača "zviždi protiv njih" i da bi zviždača bilo više kad bi si to mogli priuštiti.

U praksi to znači da svaka prijava nepravilnosti dovodi zviždače do situacije da se protiv njih pokreću brojni postupci i da im je potrebna stručna odvjetnička pomoć u situaciji kada su ostali bez posla. S druge strane, upozorila je, javnim se novcem plaćaju postupci protiv zviždača.

Stoga je potrebno uvesti institut besplatne pravne pomoći, poručila je Orešković.

Antikorupcijsko vijeće o položaju zviždača u Hrvatskoj

Mostov zastupnik Nikola Grmoja (Most) rekao je u utorak da se, unatoč globalnoj krizi, treba baviti i problemima koji muče hrvatske građane te poručio da ministri pod istragom moraju otići jer takva vlada ne može kvalitetno donositi odluke.

- Neovisno o tome što sada imamo globalnu krizu - jer ju mi ne možemo riješiti, nego pomoći humanitarno i logistički prihvatom izbjeglica pa i oružjem - moramo se baviti problemima koji opterećuju naše građane, naglasio je. 

Izvijestio je kako je predsjednik Mosta Božo Petrov pitao premijera na sastanku s oporbom što će biti s potpredsjednikom Vlade i ministrima protiv kojih se vode istrage, no premijer na to, kaže Grmoja, ništa konkretno nije odgovorio.

Grmoju su novinari u Saboru, nakon sjednice Antikorupcijskog vijeća, pitali treba li sazvati sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost, a on je odgovorio da je za to "ako se nešto novo može na toj sjednici domisliti i predložiti što može biti od koristi građanima Ukrajine i ukrajinskom narodu".

- Ako će se vrh vlasti sastajati sam radi sastajanja onda od toga nema ništa, dodao je.

- Smatram da je u ovom trenutku nužno riješiti pitanje Hrvata u Bosni i Hercegovini, jer svi tvrde da je naša regija nestabilna, prvenstveno Bosna i Hercegovina i treba ju se stabilizirati rješavanjem hrvatskog pitanja, izbornog zakona, rekao je Grmoja te dodao da je to i apel američkom veleposlanstvu u Bosni i Hercegovini i općenito SAD i EU.

Komentirajući stajalište hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića prema krizi u Ukrajini, Grmoja je rekao kako se moglo vidjeti jednoglasno stajalište predsjednika države, premijera i svih oporbenih stranaka, osim Radničke fronte, u osudi ruske agresije i u želji da se pomogne ukrajinskom narodu.

Vezano uz činjenicu da je premijer objavio kako je podignuta razina spremnosti Hrvatske vojske nakon čega je to demantirano priopćenjem iz Ureda predsjednika, Grmoja je rekao kako je to pitanje uzimanja ovlasti.

Naravno da se Plenkoviću svidjela pozicija kada više nije opterećen aferama i može se baviti vanjskopolitičkim pitanjima u kojima se solidno snalazi. To je pitanje tko ima koje ovlasti - predsjednik Republike, Vlada, ministar obrane, rekao je Grmoja te dodao da su okolnosti ozbiljne, ali da neće ulaziti u pitanja o kojima nema dovoljno informacija. 

Orešković (Centar): Ukrajinski dužnosnici mogli bi poslužiti kao primjer dostojanstvene komunikacije 

Dalija Orešković
(Centar) upozorila je na problem da Ustav ne funkcionira u praksi i da "uvijek imamo problem sukoba i ega između dva politička vrha" te da ovo nije trenutak kada bi trebali nastaviti s takvom praksom.

- A i bilo bi pristojno da se predsjednici države i Vlade pridržavaju ustavnih obveza i zakona koji definiraju njihova prava i odgovornosti, naglasila je.

- Ako je bilo povoda za podizanje borbene spremnosti Hrvatske vojske, onda su bar osnovne informacije o razlozima za to ipak se trebale bolje obrazložiti kako bi se umirila javnost, rekla je.

Navela je i kako bi ukrajinski dužnosnici mogli poslužiti kao primjer, jer smireno i bez panike komuniciraju sa svojom i svjetskom javnosti, dostojanstveno i bez pretencioznosti i osobnog isticanja.

- Budu li se i naši dužnosnici tako ponašali, bit ćemo kao država malo više međunarodno relevantniji, drži Orešković.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!