Antiteroristička vojna policija, postrojba za najsloženije zadaće

12.12.2020.

18:39

Autor: Jelena Bokun/V.K./Dnevnik HTV/IMS

default error photo
Antiteroristička vojna policija vrh je Oružanih snaga. Ta postrojba obavlja najsloženije zadaće, opremljena je najsuvremenijim oružjem, a sudjeluje i u raznim operacijama diljem svijeta.
Antiteroristička vojna policija vrh je Oružanih snaga. Ta postrojba obavlja najsloženije zadaće, opremljena je najsuvremenijim oružjem, a sudjeluje i u raznim operacijama diljem svijeta. Ekipa HTV-a imala je ekskluzivnu priliku uvjeriti se u njihove sposobnosti.

U redove ove elitne postrojbe mogu samo najhrabriji i najizdržljiviji.

- Svaki pripadnik Oružanih snaga je mogući kandidat. Odabrani su samo najbolji. I prođu samo najbolji, rekao je Davor Perak, zapovjednik Satnije Antiterorističke vojne policije.

Vojni specijalci spremni su za sve ekstremne situacije. Prolaze obuku preživljavanja u svakojakim uvjetima.

- Kruna te obuke je ustvari jedan dio koji se zove stalne operacije, gdje se polaznike konstantno izlaže manjku sna, manjku hrane, ne bi li se vidjelo kako oni reagiraju u tim stresnim situacijama, govori pripadnik Antiterorističke vojne policije.

Njihov su posao osjetljive i najsloženije zadaće - od visokorizičnih uhićenja do talačkih kriza.

Nužna je vrhunska fizička sprema, ali još je važnija jaka psiha.

- Tko nije spreman psihički postati član ove postrojbe, on neće proći sigurno. Znači, on u svojoj glavi mora odrediti sebi cilj i on ga mora završiti. Provodimo testiranja tijekom cijele obuke da vidimo pod kolikim je stresom taj čovjek  sposoban obavljati svoje zadaće, naglašava Perak.

I zato samo 20 ili 30 posto njih dođe do cilja. Dio ne zadovolji zahtjevnu obuku, dio sam odustane. Oni koji uspiju slažu se da je čast biti u ovakvoj postrojbi.

- Svi smo ovdje iz jednog razloga, a to je domoljublje. Naša je dužnost čuvanje teritorija RH i svih njenih državljana, naglasio je pripadnik Antiterorističke vojne policije.

Pomogli su u misijama u Iraku, a proteklih 17 godina odlaze i u Afganistan.

- Sudjeluju u raznim misijama i operacijama diljem svijeta. Kad razgovarate sa saveznicima, onda jednostavno vidite da su respektirani po svojim vještinama, a to znači da rade jako dobro, rekao je Mario Banožić, ministar obrane.

Postrojba je opremljena najsuvremenijim oružjem, a u planu su i daljnja ulaganja. U akcijama im pomažu i psi čiji se napad smatra jednakim upotrebi vatrenog oružja.

U čuvanju građana i hrvatskog teritorija djeluju iz zraka, s mora i kopna.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!