Antti Rinne u službenom posjetu Hrvatskom saboru

20.02.2023.

14:47

Autor: HTV/HRT/D.S.

Antti Rinne u službenom posjetu Hrvatskom saboru

Antti Rinne u službenom posjetu Hrvatskom saboru

Foto: HTV / HRT

Prvi potpredsjednik finskog parlamenta i bivši premijer Antti Rinne u prvom je službenom posjetu Hrvatskom saboru. 


Na upit HRT-a govorio je i o izjavama turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana o švedskom članstvu u NATO-u, nakon kojih je Finska prvi put pokazala da je otvorena za mogućnost priključenja Savezu bez svojeg nordijskog partnera, no Antti Rinne ističe da su zemlje započele proces ratifikacije članstva u isto vrijeme.


- Nadamo se da će obje zemlje biti primljene u NATO zajedno, u isto ili barem približno isto vrijeme. Na primjer, to je iznimno važno i zbog vojnog planiranja. Na Turskoj i Mađarskoj je sljedeći korak i odgovornost. Nadam se, kao što je naša predsjednica rekla, da će obje zemlje postati članice prije, a ne nakon NATO-ova summita u srpnju, izjavio je Rinne. 

Bivšeg finskog premijera primio je i predsjednik Vlade Andrej Plenković. Razgovarali su o daljnjem razvijanju odnosa Hrvatske i Finske te nastavku zajedničke potpore Ukrajini, objavio je Plenković na Twitteru. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!