16:30 / 12.03.2020.

Autor: I.D./HRT

Apel građanima Grada Zagreba COVID-19

Foto:  Juraj Varga/Pixabay

Foto: Juraj Varga/Pixabay

Foto: - / -

Doputovali ste iz zemalja zahvaćenih koronavirusom? Bili ste u bliskom kontaktu s nekim tko je došao iz zaraženog područja u posljednjih 14 dana ili s osobom kojoj je dijagnosticiran COVID-19?
- Grad Zagreb poslovno je središte s najvećim brojem stanovnika u državi. S ciljem sprečavanja širenja zaraze apeliramo na građane da budu posebno oprezni i pridržavaju se mjera prevencije, stoji u dopisu Grada Zagreba.

Doputovali ste iz zemalja zahvaćenih koronavirusom? Bili ste u bliskom kontaktu s nekim tko je došao iz zaraženog područja u posljednjih 14 dana? Bili ste u kontaktu s osobom kojoj je dijagnosticiran COVID-19?

Simptomi

Simptomi koronavirusa su: kašalj, grlobolja, curenje iz nosa, temperatura, glavobolja, otežano disanje, drhtavica.

Izolirajte se od najbližih i nazovite svoga liječnika obiteljske medicine, koji će vam dati upute za daljnje postupanje te, prema potrebi, kontaktirati nadležnog epidemiologa.

Prevencija

- Izbjegavajte veća okupljanja: stožer civilne zaštite RH preporučuje izbjegavati skupove na kojima se okuplja više od 100 ljudi

- Temeljito perite ruke

- Držite razmak: razmak treba biti minimalno 2 metra

- Ne rukujte se

- Ako možete, izbjegavajte dizala i zatvorene prostore

- Provjetravajte prostorije u kojima boravite i radite

- Ako kišete i kašljete, koristite maramicu

- Izbjegavajte kontakte sa starijima da ih ne zarazite: najugroženija skupina je 65+

- Građanima 65+ preporučuje se ostanak u kućama i izbjegavanje kontakata

- Izbjegavajte kontakt s domaćim i divljim životinjama

- Dezinficirajte predmete koje često koristite

- Izujte obuću prije ulaska u dom

- Koristite tehnologiju koja vam je dostupna (telefoni, mobiteli, računala) za svakodnevne radnje (i dezinficirajte ih redovito!): sastanci; razgovori; podnošenje zahtjeva institucijama (ako vidite da postoji online opcija slanja i zaprimanja zahtjeva, nazovite instituciju na telefon prije dolaska); kontakt sa svojim liječnikom (nazovite ga i opišite mu simptome ili zamolite za uputnicu, recept preko e-maila). Nemojte ugrožavati svoje zdravlje i zdravlje ostalih dolascima u ordinacije, čekaonice i bolnice bez da se prije konzultirate sa svojim liječnikom opće prakse.

- Budimo odgovorni! Čuvajmo naše zdravlje i zdravlje naših bližnjih, poručuju za kraj iz Grada Zagreba.Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!