Apel iz KBC-a Rijeka: Kronično nedostaje krvnih grupa 0+ i B+

10:22 / 07.07.2021.

Autor: Danijela Minić/Regioalni dnevnik/V.G./P.F./HRT

Darivanje krvi

Darivanje krvi

Foto: Hrvoje Jelavic / PIXSELL

U riječkom Kliničkom bolničkom centru kronična je nestašica krvi. Potrebe bolnice su velike posebice stoga što riječki Zavod za transfizijsku medicinu krvlju opskrbljuje i pulsku te gospićku bolnicu. Posebno nedostaju krvne grupe 0 pozitivna (0+) i B pozitivna (B+).

 Darivatelji ostalih krvnih grupa također su dobrodošli.

U Zavod se na darivanje krvi može doći danas i sutra (7. i 8. srpnja) od 8 do 19 sati te u petak (9. srpnja) od 8 do 15 sati.

Dodatne informacije mogu se dobiti u Kliničkom zavodu za transfuzijsku medicinu na telefon 051/658-352, u Odsjeku darivatelja krvi Gradskog društva Crvenog križa Rijeka na telefon 051/213-873 ili na besplatni telefon za darivatelje krvi 0800 200 221. 

Neki darivatelji ozbiljno su shvatili apel riječkoga KBC-a i odmah se odazvali pozivu te već danas darivali krv.

Od prosječnih stotinu doza na dan, jučer je riječki KBC izdao čak 150 doza krvi koja odlazi i bolnicama u Pulu i Gospić. Povećana potrošnja vezana je uz operativne zahvate, hematološke, onkološke bolesti, hitnoće. Mole se darivatelji da dođu. 

U subotu će se održati akcija darivanja krvi u Čavlima. Pa se i ondje pozivaju darivatelji da pomognu, a posebno oni s krvnom grupom 0+ i B+ koje kronično nedostaju. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!