Apel iz Rijeke, zalihe krvi na kritičnoj razini

12.08.2021.

17:06

Autor: Danijela Minić/Regionalni dnevnik/IMS/HRT

Ilustracija, darivanje krvi

Ilustracija, darivanje krvi

Foto: Dusko Jaramaz / PIXSELL

Riječkoj su bolnici potrebne veće količine krvi. Doba je godišnjih odmora i manji je odaziv darivatelja, pa iz KBC-a mole sve koji mogu da daruju krv. Najviše nedostaje 0+ te A+ i A- krvnih grupa.

Više od šezdeset puta Denis Ružić je darovao krv. Zna koliko to može biti važno onima kojima je najpotrebnije. Odlučio se, kaže - na stanični separator jer se njime odmah odvajaju trombociti i plazma - i većina darivanog ide onkološkoj djeci na Kantridu.

Uz kronične bolesnike u dnevnim i onkološkim bolnicama više od sto doza na dan odlazi i na hitnoće i operativne zahvate. A krv - nema zamjenu, darivanje je jedini način kako pomoći drugima, kaže darivatelj, vlč. Marko Šarić.

Zavod za transfuzijsku medicinu riječkoga KBC-a trenutačno rasplaže vrlo malim zalihama krvi, upozorava Snježana Skorup-Buneta, transfuziologinja. Ljeti je i manji odaziv na akcije Crvenoga križa. Ulaz doza je, dodaje - iznimno malen, rezerve su kritične, a najviše nedostaje 0+, A+ i A- krvnih grupa.

Zato se pozivaju darivatelji svih krvnih grupa, posebno nula pozitivne te A pozitivne i negativne da daruju krv. Prije nego li pomoć bude potrebna nama, možemo pomoći drugima-svakoga radnog dana do 19 sati u Zavodu za transfuzijsku medicinu KBC-a Rijeka. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!