Apel iz Splita: Klinika zatrpana, javite se obiteljskim liječnicima

09:57 / 20.11.2020.

Autor: HRT

-

-

Foto: - / -

Zbog loše epidemiološke situacije u Splitsko-dalmatinskoj županiji održana je konferencija za novinare.
Predstojnik Klinike za infektologiju KBC-a Split dr. Ivo Ivić na konferenciji za novinare uputio je apel građanima da ne zatrpavaju hitni prijam COVID ambulante, nego da se jave obiteljskim liječnicima.

➡️ Sve o koronavirusu  
➡️ Capak: Slijede strože mjere na nacionalnoj razini   

U Splitsko-dalmatinskoj županiji u posljednja je 24 sata 305 novozaraženih koronavirusom, a u bolnici su umrle četiri osobe, izvijestio je županijski Stožer civilne zaštite. Među novooboljelima više od polovine su kontakti prije zaraženih.

Prema izvješću NZJZ-a, od ukupno 882 obrađena testa danas je 305 pozitivnih na COVID infekciju, i to iz Splita 114, Sinja 29, Kaštela 21, Solina 15, Omiša 14, Imotskog 13, Otoka 12, Trilja 11, Podbablja 10, Hrvaca sedam, Prološca i Dugopolja po šest, Podstrane i Klisa po pet, Trogira i Segeta po četiri, Dugog Rata, Vrlike, Hvara i Zmijavaca po tri, Makarske, Runovića, Selca i Ciste Provo po dva, te po jedan u Vrgorcu, Dicmu, Gradcu, Marini, Muću, Podgori, Šestanovcu, Šolti i Zagvozdu.

Zaraza u vrtićima i sportskim klubovima

- Radi se o radnoj populaciji, a u porastu je i broj novooboljelih mlađe životne dobi, asimptomatski su i nose bolest u svoje obitelji, kazala je Karin. Apelirala je da se, kad god je to moguće, organizira rad na daljinu. Dodala je da većih žarišta zaraze nema, osim jednog plesnog studija i nekoliko sportskih klubova. Škole se još dobro kontroliraju i nema širenja virusa iz razreda u razred. Virus je u jednoj ustanovi socijalne skrbi i u nekoliko vrtića, dodala je. 

Osamdeset posto bolesnika je na kisiku

Predstojnik Klinike za infektologiju KBC-a Split dr. Ivo Ivić  izvijestio je da je u KBC-u hospitalizirano 139 osoba od kojih 15 na respiratoru. Velik je broj teških bolesnika, njih 80 posto je na kisiku, dodao je. U bolnici je 200 mjesta za pacijente s dijagnozom COVID-19 i planira se još 30. Na Križinama je više od 300 kreveta i nada se da taj broj neće biti premašen. Ako bude potrebno, cijela će se ustanova pretvoriti u COVID bolnicu, ali to će biti na štetu drugih djelatnosti.

Apelirao je na pacijente koji imaju simptome da se jave obiteljskim liječnicima. A ako on nije dostupan, da se jave u COVID ambulantu. U hitnoj ambulanti obavlja se dnevno više od 100 pregleda, a više od polovine nije imalo razlog za hitni pregled u klinici. Alternativa za zbrinjavanje takvih pacijenata je izvrsna, naglasio je.

"Javite se obiteljskim liječnicima ili COVID ambulanti na Mertojaku"

- Ako imate bilo kakve simptome koji bi se mogli povezati s COVID-om (suhi kašalj, povišena temperatura i bolovi u mišićima) javite se liječniku obiteljske medicine. Ako on ne radi, javite se u COVID ambulantu gdje liječnici obiteljske medicine dežuraju od ujutra do navečer. Nema potrebe da pacijenti koji nemaju teške probleme s disanjem idu u bolnicu s obzirom na to da je bolnički sustav preopterećen, kazala je zamjenica predsjednika Hrvatske liječničke komore dr. Vikica Krolo.

Ravnatelj Doma zdravlja dr. Marko Rađa kazao je da COVID ambulanta radi od 7 do 19, a kontakt-broj je 669-264. Ponovio je molbu da se ipak najprije stupi u kontakt s obiteljskim liječnikom. "Temperatura od sat vremena nije razlog za dolazak na Hitni prijam klinike za infektologiju", kazao je.

Kažnjavanje zbog neprovođenja planiranih mjera

Dr. Ivo Ivić
na pitanje treba li uvesti rigorozne mjere odgovorio je: Zalažem se za strogost u provođenju planiranih mjera, što uključuje i kažnjavanje. Da smo se svi pridržavali i onih blažih mjera - one bi nas bile spasile, naglasio je.

I dokotrica Karin se složila, iako kaže, nije njezina domena. Ako ovako nastavimo, ako budemo imali tajne klubove, druženja u kafićima nakon radnog vremena i ne budemo li radili u smjenama - situacija će eskalirati, upozorila je. Očito trebamo jako ružne slike da bi se ljudi disciplinirali. Policijski sat nije rješenje, ali ako Božić želimo dočekati mirniji, moramo se napokon početi odgovorno ponašati, naglasila je.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!