19:13 / 12.11.2020.

Autor: D.M./HRT

Apel iz Splita: Prestanite se okupljati

-

-

Foto: - / -

U Splitsko-dalmatinskoj županiji u posljednja 24 sata potvrđena su 374 nova slučaja pozitivna na covid-19 infekciju.
U Splitsko-dalmatinskoj županiji u posljednja 24 sata potvrđena su 374 nova slučaja pozitivna na covid-19 infekciju. Apel građanima poslala je ravnateljica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije Željka Karin.  

➡️ Koronavirus - nove informacije

- Došlo je do povećanja testiranja ali treba reći da je postotak pozitivnih nalaza 25 do 35 posto. za razliku od ljeta kad smo imali zarazu uglavnom kod mlađe populacije, u zadnjim tjednima puno je više oboljelih srednje životne dobi. To je radna populacija, roditelji djece koja u školama postanu pozitivna. Također i roditelji iz svojih radnih odrgnaizacija prenesu virus na svoju djecu. To je zatvoreni krug, kazala je u Dnevniku HTV-a Željka Karin.Najviše novooboljelih je iz Splita i Sinja, ali epidemiolozi još ne razmišljaju do postroženju mjera van onih koje je donio Nacionalni stožer. Napomenula je kako u županiji nema posebno velikih žarišta. Znaju se zaraženi i njihovi kontakti, a gotovo polovina zaraenih su upravo kontakti, dodala je Karin.

Karin je kazala kako su manjak osoblja riješili zapošljavanjem novih kadrova srednje i više stručne spreme kojima će produžavati ugovore svaka tri mjeseca. Dobili su i pomoć Ministarstva zdravstva vezano za rad mladih liječnika pod nadzorom.

"Smanjite okupljanja ako mislite dočekati Božić s užom obitelji"

Ravnateljica Željka Karin pozvala je građane da smanje obiteljska druženja i prestanu proslavljati rođendane i obljetnice "ako misle dočekati Božić s užom obitelji". Bolest se širi i moramo se pridržavati mjera, a ne modelirati ih prema našem nahođenju, rekla je Karin ranije u programu Radio Splita. Rekla je da je u Sinju povećan broj novooboljelih zbog obiteljskih okupljanja, a u Imotskome zbog obiteljskog okupljanja i nepridržavanja mjera samoizolacije.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!