16:01 / 28.11.2020.

Autor: Hina/HRT

Apel iz Vinkovaca nezaposlenim sestrama i njegovateljima

Foto: Dubravka Petric/PIXSELL

Foto: Dubravka Petric/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Trenutno je najveći problem nedostatak medicinskog osoblja. Javite se, apelirao je u Dnevniku HTV-a ravnatelj OŽB Vinkovci Krunoslav Šporčić.
U Vukovarsko-srijemskoj županiji zabilježeno rekordnih 226 novozaraženih osoba, a u samoizolaciji je 1.406 osoba što u Županijskom stožeru Civilne zaštite drže golemim izvorom potencijalno zaraženih.

➡️ Kolarić: Kad cjepivo prijeđe Breganu, ja mogu na godišnji
➡️ Capak: Kazne za kršitelje mjera između 100 i 200 eura
➡️ Prvi pacijenti u Areni
➡️ Vlasnik kluba u Zagrebu uhićen zbog širenja zaraze

- Vinkovačka bolnica je trenutno na dvije trećine popunjenih Covid kapaciteta. Bit ćemo spremni za prihvat novih bolesnika i širenje kapaciteta ako bude potrebe. Najveći su problem medicinski djelatnici, njih moramo čuvati, kazao je u Dnevniku HTV-a ravnatelj OŽB Vinkovci Krunoslav Šporčić.Dodao je da najteži bolesnici idu u KBC Osijek. Tamo su premješteni i respiratori, a bit će upućen i dio osoblja. Napomenuo je da se pokušava organizirati tercijarni centar u hostelu Dubrovnik u Vukovaru gdje bi se smjestili bolesnici s blažim simptomima. Pozvao je sve nezaposlene sestre i njegovatelje da im se jave. 

Porast broja zaraženih zbog svinjokolje i obiteljskih okupljanja

Ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Vukovarsko-srijemske županije Kata Krešić izjavila je kako se povećanje broja novozaraženih koronavirusom u toj županiji, temeljem epidemioloških podataka, ne povezuje se s Kolonom sjećanja na žrtvu Vukovara.

- Porast broja oboljelih događa se od početka studenog i povezujemo ga prvenstveno s obiteljskim okupljanjima, uključujući i proslavu kirbaja, ali i za ovo doba uobičajene svinjokolje na kojima sudjeluje više obitelji koje jedne drugima pomažu, rekla je Krešić na konferenciji za novinare u Vinkovcima te pozvala sve one koji planiraju svinjokolje da to urade u krugu obitelji.Istaknula je da se povećanje oboljelih, uz dnevne oscilacije, u Vukovarsko-srijemskoj županiji i posebno Vukovaru, bilježi od početka studenog. U Vukovaru je na dnevnoj bazi broj oboljelih iznosio i 20-tak posto od ukupnog broja dnevno oboljelih, dodala je. Povećanje je posljednjih dana izraženije dijelom i zbog tehničkih razloga jer su, rekla je, u Zavodu počeli s provođenjem brzih antigenskih testiranja.

Online nastava od ponedjeljka

Dodala je da se i narednih dana očekuje porast broja oboljelih. Potvrdila je da zbog epidemiološke situacije od ponedjeljka, 30. studenog počinje online nastava za sve vukovarsko-srijemske srednje škole, a pozvala je i osnovne škole da sa svojim osnivačima, u slučaju potrebe, odnosno u slučaju većeg broja zaraženih nastavnika i djece, organiziraju online nastavu.

Zabrinjava činjenica što imamo veći broj osoba oboljelih s nepoznatim izvorom zaraze što ukazuje na to da je uspostavljen potpuno horizontalni prijenos virusa što znači i visok rizik zaraze, istaknula je Krešić te pozvala građane na poštivanje mjera i odgovorno ponašanje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!