17:19 / 10.11.2018.

Autor: T.V./HRT

Apel policije: Ako ste pod utjecajem alkohola, ne sudjelujte u prometu!

Foto: Marko Jurinec/PIXELL

Foto: Marko Jurinec/PIXELL

Foto: - / -

Od jutra diljem zemlje veselo - krsti se mošt, sok se pretvara u vino. Naalost, Martinje često završava i tragično, osobito na cestama. Policija će večeras pojačano kontrolirati sve sudionike u prometu.
Vinari diljem zemlje u dobrom, i naravno, veselom društvu slave svetog Martina pod čijim blagoslovom mošt postaje mlado vino. Nažalost, Martinje često završava i tragično, osobito na cestama. Policija će večeras pojačano kontrolirati sve sudionike u prometu i još jedanput apelira - ako ste pod utjecajem alkohola, ne sudjelujte u prometu ni kao vozač ni kao pješak.

Od jutra diljem zemlje veselo  - krsti se mošt, sok se pretvara u vino. No Martinje ima i svoju tamniju stranu. Tradicionalno je povezano s ispijanjem većih količina vina. Još je i vikend pa će mnogi dublje zaviriti u čašicu. Pune ruke posla za policiju. Tijekom cijelog vikenda pojačane su kontrole prometa i vožnje pod utjecajem alkohola koji je jedan od glavnih krivaca za prometne nesreće.

Koliko se vozača toga pridržava provjeravat će policija i tijekom noći. Jer povećan je broj prometnih nesreća kojima je kumovao upravo alkohol. I prošlu noć u Međimurju, mladi je vozač pod utjecajem alkohola usmrtio pješaka. U prvih 10 mjeseci ove godine 11 je smrtno stradalih u prometu, dok ih je cijelu prošlu godinu bilo sedmero. Policija ističe, najbolja preventiva je represija. Kazna za vožnju pod utjecajem alkohola, znači za veću koncentraciju od 1,5 je novčana od 5 do 15 tisuća kuna i zaštitna mjera više od 6 mjeseci.

Na kraju dobronamjerna preporuka, veselite li se i slavite uz alkohol, nikako ne sjedajte za upravljač. Iskoristite javni prijevoz, pomoć trijeznog prijatelja ili taksi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!