08:07 / 09.09.2020.

Autor: I.D./Krešo Volarević/Dobro jutro,Hrvatska/HRT

Aplikacija za roditelje školaraca koja rješava dvojbe u vezi koronavirusa

-

-

Foto: - / -

Andrija je digitalni asistent Ministarstva zdravstva RH na WhatsAppu za pomoć u borbi protiv koronavirusa.
Digitalni asistent Andrija početkom nove školske godine razvio je novi model namijenjen roditeljima čija djeca kreću u školu, kako bi ih savjetovao kod dvojbe vezanoj za koronavirus: može li njihovo dijete ići u školu ili treba ostati kod kuće.

Andrija
je digitalni asistent Ministarstva zdravstva RH na WhatsAppu za pomoć u borbi protiv koronavirusa. Pomaže hrvatskim epidemiolozima i cijelom zdravstvenom sustavu u kontroli epidemije bolesti COVID-19.

- Andriju smo lansirali 15. travnja za pomoć u informiranju o koronavirusnoj bolesti. Nadograđivali smo ga kasnije s dijelom za domove za starije, za prelaske granica. Tijekom ljeta nije bilo nekih novosti, međutim sada smo vidjeli, s polaskom u škole, da su doneseni protokoli koji mogu biti relativno složeni za roditelje, rekao je u emisiji Dobro jutro, Hrvatska prim. dr. sc. Branko Kolarić, dr. med, epidemiolog NZZJZ-a "Dr. Andrija Štampar".

Roditelji mogu biti u nedoumici, dodao je prim. dr. sc. Kolarić, trebaju li djeca ići u školu, kada ne trebaju ići u školu, što ako netko ima nekakvu mjeru u obitelji ili od poznatih ili u razredu, ili ako dijete ima neku bolest - smije li ili ne smije ići u školu.

Aplikacija sadrži niz pitanja, a na temelju odgovora dolazi se do savjeta što učiniti - trebaju li roditelji nekoga kontaktirati ili pak dijete može sigurno ići u školu.

- Andrija pomaže u razmišljanju i nikad vam Andrija neće donijeti strogu preporuku, nego će uvijek reći: ili je sada sve u redu ili će vam reći da kontaktirate liječnika da vidite treba li dijete možda ostati kod kuće, istaknuo je prim. dr. sc. Branko Kolarić.

Više o toj aplikaciji doznajte u videozapisu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!