Kako smanjiti troškove za 20 posto, aplikacijom za usporedbu cijena

16.09.2022.

09:06

Autor: Dobro jutro, Hrvatska/M.Š./HRT

Kupovanje, ilustracija

Kupovanje, ilustracija

Foto: Goran Jakus / PIXSELL

Tesla za kućni budžet, kako ga zovu, dao nam je nekoliko savjeta kako smanjiti budžet za 20-ak posto. Internacionalni i multidisciplinarni tim stručnjaka na čelu s Josipom Mullerom razvio je aplikaciju koja omogućuje uspoređivanje cijena istih proizvoda u više trgovina, što će posebno biti atraktivno nakon uvođenja eura. Aplikacija će korisnicima omogućiti lakšu pretragu po proizvodima maloprodajnih lanaca u Hrvatskoj, ali i vidjeti koji su proizvodi na akciji i po kojoj cijeni, pa stoga i uspoređivati cijene istih proizvoda.

- Riječ je o aplikaciji koja se zove 33 posto, može se besplatno skinuti. Ideja je imati jednostavan pregled akcijske ponude na tržištu u maloprodaji robe široke potrošnje, a s ovim ludim rastom cijena, mislim da je to korisna stvar, istaknuo je u razgovoru u emisiji "Dobro jutro, Hrvatska", Josip Mueller

Kaže da su najveći popusti na neprehrambenim proizvodima od 30 do 50 posto, a na ostalim namirnicama mali, primjerice na šećer i brašno. Dodaje da su cijene u zadnjih godinu dana porasle nekakvih 20-ak posto. Potrebno je kupiti na sniženju, kako biste kupili proizvod po cijeni od prije godinu dana, naglašava Mueller i dodaje da Hrvati troše otprilike 30 posto na hranu, a oni s manjim primanjima čak 50 posto.

Aplikacija funkcionira tako da prikuplja podatke od različitih prodavača na malo, koji imaju svoje akcijske ponude. Proizvod se može tražiti i po kategoriji ili prema trgovcu.

- Omogućuje ljudima da ne moraju listati one dosadne kataloge i letke, ili pdf kataloge online. Sada to mogu napraviti na jedan interaktivan i personaliziran način, kaže Muelller, koji je na ideju za razvoj aplikacije došao nakon dvadesetak godina rada u industriji robe široke potrošnje za velike kompanije, gdje je često imao doticaja s maloprodajom.

Primjerice, želite kupiti mlijeko i zanima vas u kojoj je trgovini najjeftinija ponuda – unesete riječ 'mlijeko' u tražilicu, te vam aplikacija zatim izbaci informaciju u kojim je sve trgovinama taj proizvod na akciji, te po kojoj cijeni i pod kolikim popustom.

Cijeli razgovor pogledajte u nastavku.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!