Aplikacijom Moj ZET omogućena digitalna kupnja karata

29.05.2023.

11:53

Autor: T.V./HRT/Hina

Gradonačelnik je novinarima demonstrirao kupnju karata putem mobitela

Gradonačelnik je novinarima demonstrirao kupnju karata putem mobitela

Foto: Josip Regovic / PIXSELL

Aplikacija za digitalnu kupnju karata Moj ZET predstavljena je u ponedjeljak kao dio unaprijeđenja usluge javnog prijevoza u Zagrebu, a njome je moguće kupiti karte za sve ZET-ove linije, kao i nadoplatiti pokaze, istaknuo je direktor te tvrtke Marko Bogdanović.

- Ovo je svojevrsno virtualno prodajno mjesto ZET-a dostupno korisnicima 24 sata dnevno, rekao je Bogdanović na konferenciji za novinare.

Od danas dostupna nova aplikacija Moj ZET, uz kupnju karata za sve linije ZET-a omogućuje i nadoplatu mjesečne i godišnje karte, dodao je, istaknuvši da se uslugama javnog gradskog prijevoza u Zagrebu koristi 800 tisuća osoba dnevno.

Svjesni smo da će ovo biti vrlo interesantna usluga, pogotovo mlađim korisnicima, međutim, vjerujem da će i ostale skupine naći interes za ove usluge, rekao je Bogdanović.

Tomašević: Uskoro potpisivanje ugovora za novih 20 tramvaja

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević najavio je nastavak modernizacije ZET-a, istaknuvši da vjeruje kako će ovog tjedna biti gotova javna nabava za 20 novih tramvaja.

- Uskoro očekujemo i potpisivanje ugovora i narudžbu kako bismo nakon 20 godina prvi put mogli proširiti vozni park tramvaja, rekao je Tomašević.

Gradonačelnik je novinarima demonstrirao kupnju karata putem mobitela. Karta se kupuje tako da se na uređajima u tramvaju odabere željena opcija, a potom se putem aplikacije skenira QR kod.

Aplikacija je dostupna u Play Storeu pod nazivom ZET, dok će za korisnike iPhonea pod nazivom Moj ZET biti dostupna do kraja dana ili sutra.

Što se tiče pokaza, već postojeći korisnici ga mogu nadoplatiti uz prethodnu online registraciju, dok će oni kojima se pokaz izdaje prvi put, ipak morati registrirati u nekim od ZET-ovih poslovnica.

Tomašević: Moguće različite cijene ZET-a za Zagrepčane i okolne gradove


Zagrebački gradonačelnik najavio je da bi, u slučaju smanjivanja poreza na dohodak u odnosu na sadašnje poreze u okolnim gradovima, Zagreb mogao uvesti različite cijene ZET-ovih usluga za Zagrepčane i stanovnike tih gradova.

- Nadam se da do toga neće doći, međutim, ako doista krene utrka prema dolje u stopama poreza između Zagreba i satelitskih gradova, primjerice Velike Gorice, Zaprešića, Samobora i Svete Nedelje, onda ćemo bili prisiljeni imati različite cijene za građane Zagreba u odnosu na sve druge, rekao je Tomašević na konferenciji za novinare.

Istaknuo je da građani okolnih gradova, koji svakodnevno rade u Zagrebu, koriste zagrebačku javnu infrastrukturu, poput javnog prijevoza, ali gradu ne doprinose svojim porezima. S druge strane, građani Zagreba sudjeluju u naknadi troškova ZET-u, kojemu se godišnje iz gradskog proračuna isplaćuju subvencije za pokrivanje oko 80 posto troškova.

Tomašević je na predstavljanju aplikacije Moj ZET istaknuo da se trenutno ne razmišlja o općenitom povećanju cijena karata ZET-a kako bi se nadoknadio manjak prihoda koji se u gradskom proračunu očekuje zbog porezne reforme. No, na pitanje može li jamčiti da neće doći do poskupljenja javnog prijevoza i drugih komunalnih usluga odgovorio je kako to ne može garantirati.

Ponovio je da će Zagreb, zbog povećanja osobnog odbitka u poreznoj reformi, ostati bez 40 milijuna eura godišnje u gradskom proračunu.

- Tih 40 milijuna eura morat će se kompenzirati a, s druge strane, zbog inflacije stalno rastu troškovi u ZET-u i drugim komunalnim poduzećima, rastu i troškovi rada. No, koje cijene i kada će rasti, pričat ćemo s koalicijskim partnerima, poručio je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!