APN dosad zaprimio 3181 zahtjev za stambene subvencije

08.04.2022.

17:42

Autor: Hina/HRT/D.S.

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Igor Kralj / PIXSELL

Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) u sklopu sedmog po redu natječaja do sada je zaprimila 3181 zahtjev za subvencioniranje stambenih kredita, pri čemu ih je obradila već 1400, izvijestilo je resorno ministarstvo.

Od 1400 obrađenih zahtjeva, odobrena su 1372, njih 25 ih je nepotpuno, dva su odbijena, a jedan podnositelj je odustao, objavilo je Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine na svojoj internetskoj stranici, podsjećajući da je podnošenje zahtjeva započelo 21. ožujka, a da će se zahtjevi zaprimati do utroška planiranih sredstava, koja ove godine iznose 50 milijuna kuna.


Prema dosad obrađenim zahtjevima, prosječni iznos subvencioniranog stambenog kredita iznosi 78 tisuća eura, prosječan rok otplate traženih kredita je 22 godine, a prosječna dob korisnika kredita 32 godine.


Efektivna kamatna stopa iznosi prosječno 2,08 posto, iznos prosječnog mjesečnog anuiteta koji će korisnici otplaćivati 3035 kuna, od čega mjesečna subvencija iznosi 1020 kuna, izvijestili su iz Ministarstva.


Na konferenciji za medije održanoj u povodu početka zaprimanja zahtjeva, ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Ivan Paladina iznio je procjenu, temeljenu na dosadašnjim iskustvima, po kojoj bi u ovoj godini uz pomoć programa subvencioniranja stambeno pitanje moglo riješiti oko novih 4500 obitelji.


Podsjetimo, APN je 4. ožujka sklopio ugovore s 14 banaka o davanju subvencioniranih stambenih kredita, pri čemu se najviše efektivne kamatne stope koje su banke ponudile kreću od 1,99 do 3,50 posto.


Zakonom o subvencioniranju stambenih kredita omogućeno je subvencioniranje mjesečnog iznosa rate ili anuiteta korisnika kredita za stambeni kredit koji građani uzimaju kod kreditnih institucija za kupnju stana ili kuće, odnosno za izgradnju kuće, a sve u svrhu rješavanja stambenog pitanja.


Subvencija države dodjeljuje se za prvih pet godina otplate kredita, uz mogućnost produženja od dvije godine za svako živorođeno, odnosno usvojeno dijete u razdoblju subvencioniranja kredita.


Produženje subvencija za dodatnu godinu po svakom djetetu omogućeno je i za obitelji koje već imaju djecu u trenutku podnošenja zahtjeva, kao i u slučaju da je podnositelj zahtjeva ili član njegova obiteljskog domaćinstva utvrđenog invaliditeta većeg od 50 posto tjelesnog oštećenja. 


Mjeru tako mogu iskoristiti svi građani Republike Hrvatske koji su mlađi od 45 godina i koji u svom vlasništvu nemaju stan ili kuću. Subvencioniranje kredita odobrava se za kupnju stana ili kuće, odnosno gradnju kuće do najviše 1500 eura po metru kvadratnom odnosno do najvišeg iznosa kredita od 100 tisuća eura u kunskoj protuvrijednosti, pri čemu rok otplate kredita ne smije biti kraći od 15 godina.


Visina subvencije ovisi o indeksu razvijenosti mjesta na kojem se nekretnina kupuje, odnosno gradi, te se kreće od 30 do 51 posto iznosa rate kredita. Najveće subvencije dobivaju oni koji kupuju stan ili kuću ili grade kuću u najnerazvijenijim područjima, dok 30 posto mjesečne rate kredita ide onima koji su odlučili kupiti ili izgraditi nekretninu u urbanim središtima poput Zagreba. 


Program subvencioniranja stambenih kredita provodi se od 2017. godine, a do sada je odobreno više od 22 tisuće zahtjeva.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!