15:25 / 13.02.2020.

Autor: Žana Morović-Rudić/Dnevnik/IMS/HRT/B.A./Hina/F.P.

APN i POS razočarali i u Biogradu: Plaćaju kredit, nemaju stan

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Posljednja u nizu afera s POS-ovim stanovima je u Biogradu. Za stanove su mnoge tamošnje mlade obitelji podignule kredit. Rate im stižu, a oni su i dalje podstanari jer stanova nema.
Zbog brojnih afera s POS-ovim stanovima, SDP najavljuje da će tražiti ostavku ministra graditeljstva Predraga Štromara. Posljednja u nizu, ona je sa stanovima u Biogradu, za koje su mnoge tamošnje mlade obitelji podignule kredit. Rate im stižu, a oni su i dalje podstanari.

Kada se u Biogradu prije dvije godine polagao kamen temeljac za poticanu stanogradnju, mnogim biogradskim obiteljima pao je kamen sa srca. Napokon će imati dom. No od toga još uvijek ništa.

Jedan od kupaca stana Željko Domitrović opisao je trenutačnu situaciju.

- Kako se osjećam? Prije par dana sam svojim kćerima objašnjavao da smo ostali bez stana i novca na što su mi rekle da ne brinem jer one imaju svoju kasicu prasicu, rekao je.

Mnoge obitelji plaćaju i podstanarstvo i kredit za stan. Na rubu su sloma pa odlučuju raskinuti ugovor s APN-om, koji je ponudio tu mogućnost, i tražiti povrat dosad uloženog novca.

Neki od oštećenih kupaca tvrde da novca za nastavak gradnje ima.

- Stiglo je oko 16 milijuna kuna od korisnika. Dva i pol milijuna obvezao se dati grad, znači to je 18 milijuna i APN je trebao sudjelovati s 2 milijuna, rekao je Domitrović koji smatra da je taj novac dovoljan da se izgradi naselje do kraja. Dodao je kako to tvrdi i zadnja ponuda koja je stigla na 17,2 milijuna kuna.

Ponuda je odbijena, pa se i dalje traži izvođač radova na POS-ovim zgradama u Biogradu. 

Radovi na POS-ovim stanovima stali su prije nekoliko mjeseci. Građevinska tvrtka otišla je u stečaj. Normalna pojava u graditeljstvu, komentirao je situaciju državni tajnik u ministarstvu graditeljstva Željko Uhlir.

-
Propala je tvrtka, pošto je državna tvrtka APN investitor onda se mora provoditi javna nabava. Dok sve to ne prođe zgrada stoji. U ovom dijelu odgovornost države ne postoji, misli državni tajnik.

No, ne misle tako u klubu saborskih zastupnika SDP-a.

SDP razmišlja o pokretanju opoziva Štromara zbog afera u APN-u

Član Predsjedništva i saborski zastupnik SDP-a Franko Vidović najavio je u četvrtak da u toj stranci razmišljaju o pokretanju postupka opoziva potpredsjednika Vlade i ministra graditeljstva, HNS-ovog Predraga Štromara zbog brojnih recentnih afera u Agenciji za promet nekretninama (APN).

- O traženju Štromarove ostavke ne razmišljamo samo zbog APN-a nego i zbog Zakona o najmu stanova kad smo upozoravali da će desetak tisuća obitelji u roku tri do četiri godine praktički biti prognano na ulicu. To su oni famozni tzv. nacionalizirani stanovi, i to je isto grijeh ministra Štromara bez obzira na to tko je to vodio, ali dolazi iz njegovog ministarstva. Čak i njegovi koalicijski partneri govore da on ne zna kadrovirati, što je isto njegov grijeh, rekao je Vidović na konferenciji za novinare u Saboru.

Vidović (SDP): Stekli su se uvjeti da Štromar ode iz Vlade

Odluku o eventualnom pokretanju opoziva Štromara Kluba zastupnika SDP-a donijet će možda već sutra na sjednici Kluba.

- Nećemo lomiti odluke preko koljena, ali mislim da su se stekli svi uvjeti da Štromar ode iz Vlade, a naša odluka ovisit će o procjeni koliko to u ovom trenutku utječe, a utječe, i na izbore u HDZ-u u koje se mi ni pod razno ne želimo miješati, poručio je.

Događaje u Biogradu u kojem je 30 obitelji ostalo bez stanova iz programa APN-a zbog propasti izvođača Vidović je nazvao neoprostivima za bilo kojeg direktora APN-a.

- 30 obitelji koje su podignule kredite i sudjelovale u financiranju stanova s 15 posto i plaćaju kamate na taj kredit upalo je u probleme. Prva ponuda koju im je APN dao je da će im vratiti glavnicu, ali nije rečeno tko će vratiti kamatu. Vlada se načelno zalaže za demografsku politiku, ali kada treba nešto učiniti - djela nema, ustvrdio je Vidović.

Pozivamo APN da, vodeći računa o obiteljima koje su investirale u izgradnju tih POS-ovih stanova, izvole dovršiti radove kako znaju i umiju, jer zakonske mogućnosti postoje, a oni neka se nađu u tim okvirima, apelirao je Vidović.

- Ako se mogu naći kada su u pitanju POS-ovi stanovi za raznorazne načelnice ili za njihove direktore, što čak i ako nije nezakonito, potpuno je nemoralno jer rješavaju svoja pitanja, a ostavljaju građane zbog kojih su tu, istaknuo je.  

APN sigurno u svom proračunu može naći tih devet milijuna kuna koje nedostaju za dovršenje stanova ili može ponovno raspisati novi natječaj za izvođača radova, mišljenja je Vidović.

Ne možemo mlade obitelji ni bilo koga ostavljati na cjedilu, poručio je, dodavši da treba postrožiti uvjete za POS-ove stanove kako više ne bi dolazilo do zloupotreba.

Batinić (HNS): Je li ovo vic? SDP se ne bavi sadržajem, nego politikantstvom

Predsjednik Kluba zastupnika HNS-a Milorad Batinić na ovu je SDP-ovu najavu uzvratio smijehom i protupitanjem: "Je li ovo vic ili za stvarno?".

- Ako je i od SDP-a, previše je, ali ako i dođe do toga, to će biti još jedna potvrda da se ovaj put na političkoj sceni udružila ekstremna ljevica i ekstremna desnica i da će pokazati broj svojih ruku, komentirao je Batinić.

- SDP se ne bavi sadržajem, ne bavi se politikama u interesu hrvatskih građana nego politikantstvom i populizmom, ocijenio je Batinić, uvjeren da u interesu građana rade aktualna pozicija i HNS.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!