21:20 / 24.11.2020.

Autor: Jagoda Bastalić/Labirint/M.M./HRT

Apsurdima nema kraja: umirovljeni liječnici nemaju uvid u kartone pacijenata

-

-

Foto: - / -

Našim apsurdima nema kraja. U zemlji u kojoj se liječnici traže svijećom, šaljemo ih u mirovinu iako još mnogo mogu dati.
Našim apsurdima nema kraja. U zemlji u kojoj se liječnici traže svijećom, šaljemo ih u mirovinu iako još mnogo mogu dati. A onda kada nema mlađih, iz te iste mirovine ih vraćamo, ali pod novim uvjetima, a jedan od njih je da više nemaju uvid u kartone pacijenata.

Doktorica Željka Perić u slavonskim Zdencima pustila je korijenje. Više od četrdeset godina liječi stanovnike u ovom mjestu i u sedam okolnih sela. Prati ih od rođenja.

- Tu su kartoni od svih mojih pacijenata, svi podaci o njihovim bolestima. Mi tu kartoteku čuvamo, čini mi se, deset godina nakon smrti i pristup ima svaki čovjek koji dođe mene mijenjati, kaže doktorica Perić.

- Mislim da pacijent dobiva onu pravu kvalitetu koja mu se i zakonom garantira tek ako ima stalnog liječnika kroz cijeli svoj životni i radni vijek, gdje pacijent i doktor stare zajedno, rekla je Nataša Ban Toskić, dr. med. predsjednica KoHOM-a.

Doktorica Perić i njezini pacijenti starjeli su zajedno. Mijenjali su se sustavi, način rada. Prije dvadeset godina ove kartone zamijenili su oni virtualni.

- Virtualni podaci postoje u kompjutoru, ali su mi zaključani i ja do njih ne mogu, nisam ovlaštena. Četrdeset i jednu godinu sam bila ovlaštena, a sad sam neovlaštena, kaže doktorica Perić. 

Do 9. rujna bila je ovlaštena, podaci koje je ona unosila bili su joj dostupni, ali odlaskom u mirovinu na jedan dan i povratkom dan kasnije na isti posao, njezin status više nije isti. Više nije nositeljica tima, a time gubi prava koja je imala.

- Tim bez nositelja - to je ordinacija u kojoj nema stalnog liječnika. Ne postoji izabrani liječnik nego se na dnevnoj, tjednoj, mjesečnoj bazi izmjenjuju različiti liječnici koji na neki način gase požar, kaže Ban Toskić .

Jedno od pitanja koje se nameće jest kako je uopće došlo do umirovljenja liječnice sa 65 godina ako za ovo radno mjesto nitko nije pokazao interes. Umirovljenje liječnice koja je iz malenih Zdenaca došla do statusa najbolje liječnice u Hrvatskoj.

- Na tom području očigledno nema raspoloživih nezaposlenih liječnika koji bi se  na to njezino mjesto zaposlili. Isto tako po našim zakonima postoji mogućnost da liječnik radi do 70 ukoliko za to postoji potreba na određenom području, odnosno ukoliko je liječnik voljan raditi i sposoban zdravstveno za rad što doktorica Perić je. Iz kojeg razloga je ona dobila rješenje o mirovini, a nije joj produljen radni odnos redovan za godinu - dvije, do koliko je potrebno i koliko može potpuno je nejasno, rekla je Ban Toskić. Umirovljenje koje je promijenilo njezin status u ordinaciji koju je vodila više od četrdeset godina, donijelo joj je nove apsurdne situacije. Liječnici sa statusom tim bez nositelja, nemaju uvid u kartone pacijenata koje trebaju liječiti.

- To se netko izgubio u prijevodu. Pa ne možeš štititi medicinske podatke od liječnika, to nema veze sa zdravom pameti, kaže doktorica Perić.

- Ovo je jedan tužan i neobjašnjiv slučaj jer je doktorica Perić jedan je od onih obiteljskih liječnika koji su ostavili cijeli život i mladost u tom kraju duboko vezana sa svima. Stvorila je strašnu medicinsku arhivu o svojim pacijentima u koju ona sama ne može baciti niti pogled, kaže Ban Toskić.

Pisala je HZZO-u, žalila se na ovu apsurdnu situaciju, ali pomaka gotovo da nema. I nije ona jedina. Više od 200 liječnika u zemlji trenutačno radi u sličnim uvjetima.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!