Arhitekt Kuzmanić: Žnjan će biti naša Copacabana

22.02.2018.

20:45

Autor: D.M./Hina

Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL

Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Kuzmanić vjeruje da će veći dio zamisli iz prvonagrađenog arhitektonskog rješenja biti realiziran do turističke sezone 2019. godine.
Arhitektonsko rješenje za uređenje platoa Žnjana koje je ponudio Arhitektonski ured "Ante Kuzmanić" vodilo je računa da to područje sačuva svoju izvornu prirodnost te da bude atraktivno za građane i turiste koji posjećuju Split, izjavio je arhitekt Ante Kuzmanić. Vjeruje da će veći dio zamisli iz prvonagrađenog arhitektonskog rješenja biti realiziran do turističke sezone 2019. "Žnjan će tada postati atraktivan i za inozemne turiste, i mogu reći kako bi to mogla biti naša Copacabana", poručio je.

"Duž cijelog žnjanskog platoa i uvala na tom području bit će pojas plaže širine 35 metara i u njemu se neće smjeti ništa graditi, nego će biti rezerviran isključivo za kupače", rekao je Kuzmanić. Po njegovim riječima, 15 metara od pojasa plaže izgradit će se pješačka šetnica duž cijeloga platoa. "Plato će postati rekreacijsko središte, park s tri teniska igrališta, igralištem za odbojku na pijesku, igralištem za mali nogomet i za balote te prostorom za postavljanje pozornice za održavanje koncerata", objasnio je Kuzmanić. Dodao je kako će cijeli park na Žnjanu biti zasađen mediteranskim biljem i palmama te ispunjen trgovima i trgićima.

Predviđeno i 500 parkirališnih mjesta uz cestu na tom području. Dodatna parkirališna mjesta moći će se osigurati i na istočnom dijelu žnjanskog platoa u smjeru Duilova, a predviđene su i lokacije za šest ugostiteljskih objekta na kojima se neće ugroziti prirodni ambijent. "Sretni smo što je naše arhitektonsko rješenje za plato Žnjan dobilo prvu nagradu jer smo vodili računa da naše zamisli budu u skladu s anketom građana te da se to područje trajno sačuva od betonizacije", istaknuo je Kuzmanić i dodao kako tim arhitektonskim rješenjem žnjanski plato, uz Trajektu luku, postaje drugi javni prostor u Splitu naslonjen na more.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!