10:12 / 04.04.2018.

Autor: S.M./HRT

Aščić: Kaznene prijave za netočno informiranje i ostavka

-

-

Foto: - / -

Predstavnik trgovačkog društva Vodovod d.o.o. Slavonski Brod kazao je da je ta tvrtka postupaka odgovorno i da je, čim je dobila podatke od HZJZ-a, obavijestili su javnost da voda nije ispravna za piće.
Dierktor Vodovoda d.o.o. Stjepan Aščić kazao je na konferenciji za novinare da je ta tvrtka postupila odgovorno i da je, čim je dobila podatke od HZJZ-a, obavijestila javnost da voda nije ispravna za piće. 

Osnovan je potom Stožer. Stanovništvo smo dovoljno opskrbili pitkom vodom, osim onaj prvi dan kada je bilo malo kaotično. Moram napomenuti da analiza sirove vode u Slavonskom Brodu nikada se na vodocrpilištu Jelas nije pojavila količina ugljikovodika niti blizu ovim koncentracijama koje su se na prvim uzorcima pojavile. O tome mogu više govoriti stručnjaci. No ono što je bitno istaknuti je da tvornica vode nije uopće projektirana da bi skidala takve količine. Mogla bi tek neke sitne mikrograme skinuti preradom. Podnijet ću kaznene prijave za netočno informiranje i klevet. Sazvat ću izvanrednu sjednicu Nadzornog odbora, a gradonačelniku stavljam mandat na raspolaganje u ovoj kriznoj situaciji, a pod ovakvim optužbama naročito, kazao je Aščić

Ministar Ćorić za HRT: Sve mjerodavne službe reagirale su na vrijeme

Potom je Zdravko Pavlić iz laboratorija Vodovoda Slavonski Brod, glavni tehnolog, komentirao je izjavu da je krivnja vodovoda da su ugljikovodici prošli u vodoopskrbnu mrežu i da aktivni ugljen to nije uspio spriječiti. Kazao je da ta izjava nije točna. Gospodin Slaven Dobrović, koji je radio na realizaciji same izrade projekta, kaže da filteri s aktivnim ugljenom nisu namijenjeni uklanjanju ugljikovodika s obzirom da se ugljkovodici ne nalaze prirodno u podzemnoj vodi na crpilištu Jelas. Unazad 5-6 godina, kako se prati monitoring sirove vode, u svim uzorcima nisu primijećene više koncentracije od 2 mikrograma po litri ugljikovodika. Jedina je stvar koja bi se mogla napraviti, kako je kazao Dobrović, znači da bi se ugljikovodici mogli ukloniti jedino ugljenom u prahu. Tako bi se možda moglo ukloniti dio toga, ali i to nije službeno dokazano. Nisu provedeni pilot projekti da bi to dokazali, rekao je Pavlić. 

Potom se građanima obratio gradonačelnik Mirko Duspara. U dobroj vjeri, da zaštitimo građane Slavonskog Broda, tražili smo da se nešto hitno intervenira. Već četvrti dan nemamo nalaze analize, ponovio je. Da ima imalo morala ministar bi već u petak dao ostavku. Ovo je njegov resor. Izlila se neodređena količina naftnih derivata, a ministarstvo nije dalo nikakvo priopćenje. Nažalost to se može dogoditi samo u Republici Hrvatskoj, kazao je među ostalim Duspara.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!