11:29 / 02.07.2020.

Autor: T.D./Studio 4/HRT

Atalić o obnovi Zagreba: Nije poanta zakrpati i živjeti u strahu, nego gledati na budućnost

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Josip Atalić, profesor na Građevinskom fakultetu, gostovao je u emisiji HTV-a "Studio 4" i rekao kako bi Zakon o obnovi Zgareba sve olakšao i sve bi se ubrzalo.
Josip Atalić, profesor na Građevinskom fakultetu, gostovao je u emisiji HTV-a "Studio 4" i rekao kako bi Zakon o obnovi Zgareba sve olakšao i sve bi se ubrzalo.

Josip Atalić
ističe kako je dosad napravljeno preko 25.000 pregleda objekata.

- Završili smo prvi krug, a to će još dugo trajati jer svaki dan pristižu prijave. Danas službeno ide procjena šteta, mi smo ih planirali uklopiti u Zakon. Ovo su bili preliminarni pregledi. Zakona nema, ali toliko je posla na terenu, stručnjaci pripremaju dokumentaciju, rekao je Atalić.

"Sve je zavedeno u baze i mogućnost manipulacije je mala"

Josip Atalić kaže kako je puno naknadnih potresa i građani javljaju da se pukotine proširuju pa se boje oznaka mijenjaju.

- Sve su procjene evidentirane u bazi. Moramo shvatiti da su prvi pregledi bili savjeti stručnjaka. Sve je zavedeno u baze i mogućnost manipulacije je mala. Mi smo zamrznuli bazu te slijedi proces obnove i baza će biti otvorena 10-15 godina. Binto je da postoji digitalizacija i povezanost sustava i arhiva.Težak je to posao, trebalo je održati razinu svijesti kod ljudi, rekao je Atalić.

Atalić ističe kako se centar grada identificirao kao kritična zona i ljude je trebalo osvijestiti da ne rade sami rekonstrukcije, da se stvar ne pogorša.

- Treba upozoravati da pojačavaju zgrade i sigurnost, dodao je.

"Imamo puno repova iz prošlosti i nedostataka koje nismo rješavali"

Atalić ističe kako su zakoni kruti, a Zakon o obnovi Zgareba bi sve olakšao i sve bi se ubrzalo.

- Po važećim propisima ne možemo osigurati Donji grad. Imamo puno repova iz prošlosti i nedostataka koje nismo rješavali i zakonima smo to htjeli uklopiti i to nije išlo. Mora se napraviti balans, a Vlada je donijela hitne mjere kako bi dobila vrijeme i donese cjelovit zakon što može biti dobar put, ali to će pokazati vrijeme, rekao je Atalić.

Pokazalo se u istraživanjima da se može pustiti promet u centru grada. Aktivnosti su poduzete i građani mogu biti sigurni, rekao je Atalić.

"Građani trebaju pratiti širenje pukotina, sigurnost je najvažnija"

Javlja se puno ljudi kako im se proširuju pukotine.

- Građani trebaju pratiti širenje pukotina, sigurnost je najvažnija. Do godine dana bi se potresi mogli ponavljati, dodao je.

Josip Atalić ističe kako smo potresom dobili upozorenje, šamar, te poziva da se nešto nauči iz svega.

Troškovi obnove

Program potresene obnove je početna faza da to sve sustavno ide, sve treba ići na digitalnu platformu, rekao je Atalić.

- Obnova će biti duga, 10-20 godina. Procjene su da će troškovi obnove biti 5,5 milijardi eura i da građani sudjeluju u obnovi, osigura se minimum sigurnosti. Svjetska banka ima procjene koje su troškovi prešli 10 milijardi eura. Nije poanta zakrpati, i živjeti u strahu, nego gledati na budućnost, optimizirati, istaknuo je Atalić.

Josip Atalić kaže kako Hrvatska nema kapacitete i institute kao u Italiji.

- Trebamo se svi skupiti i rješavati problem po problem. Cijela Hrvatska je ugrožena od potresa, i to treba napraviti cjelovito i sustavno. Potres nije uključen u nacionalne strategije na adekvatan način, rekao je Atalić.

Obnova zgrada oštećenih u potresu

Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja poduzelo je, u suradnji s Vladom RH i drugim resornim tijelima, niz aktivnosti u svrhu pomoći građanima koji su stradali u potresu te u okviru svoje nadležnosti kontinuirano poduzima daljnje aktivnosti u svrhu olakšanja situacije građanima i struci, stoji u priopćenju. 

Cilj je obnoviti Zagreb i okolicu u skladu sa svim pravilima i standardima koje struka nalaže te da se osigura transparentno trošenje sredstava. Sanacija će biti kompleksna i zato je potreban zakonski okvir koji će dati najbolji odgovor na situaciju u kojoj smo se našli. No, dok se Zakon o obnovi ne donese, poduzimaju se aktivnosti kako bi se u ovom trenutku građanima i struci olakšalo prolaženje kroz sam proces hitnih sanacija.

Za radove hitne sanacije Vlada je osigurala 141 milijun kuna, Ministarstvo je poziv za građane raspisalo početkom lipnja te su prijave građana za refundaciju troškova u tijeku. Svakoj samostalnoj jedinici u zgradi koja je stradala u potresu dodjeljuje se iznos do 20 000 kuna (12 000 za radove hitne sanacije : popravak dimnjaka, krovišta, zabatnih zidova, dizala… te 8 000 kuna za kupnju kondenzacijskih bojlera za što je nadležan Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost). Prijave na poziv zaprimat će se do kraja listopada 2020. godine.

Donesene su i izmjene i dopune Tehničkog propisa za građevinske konstrukcije koje su na snazi od 2. srpnja 2020.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!