19:38 / 16.01.2021.

Autor: Mladen Sirovica/Dnevnik/IMS/HRT

Atalić: Vjerujem da 45.000 prijavljenih oštećenih objekata nije realno

-

-

Foto: - / -

U Zagrebu smo imali 42.000 procjena, ali je bilo puno duplih, tako da mislim da ćemo i ovdje raščistiti tu šumu procjena, kaže Atalić.
U Petrinji najprije treba srušiti objekte koji su i sada opasni, posebice zato što tlo i dalje podrhtava. Rušenja su počela, no koliko bi sve to moglo potrajati, teško je procijeniti. O tome ovisi i početak obnove.

➡️ Posljedice potresa - najnovije informacije

Prijavljeno je 45.000 oštećenih zgrada, a nije obrađena još ni polovina.

- Inženjeri su odradili strašan posao, u odnosu na grad Zagreb kad smo u konačnici imali 25.000 procjena, vjerujem da ćemo ovdje već sutra imati 20.000. Tih 45.000 prijavljenih, vjerujem da nije realan broj. U Zagrebu smo imali 42.000 procjena, ali je bilo puno duplih, tako da mislim da ćemo i ovdje raščistiti tu šumu procjena, rekao je u Dnevniku HTV-a statičar Josip Atalić.

Hoće li baš svi objekti s crvenim oznakama biti za rušenje, kaže da je to glavni nesporazum i da je odgovor - ne.

- Vidio sam dokument i uskoro će ga izdati Ministarstvo graditeljstva u kojem će biti točno propisano što sve treba, kao što su formalno pravna pitanja, treba izdati kratki elaborat i tek onda se može pristupiti rušenju, dodaje.

Kada se može očekivati početak organizirane obnove, ističe da treba najprije riješiti hitne mjere, a onda će se pristupiti, kako navodi, strategijskom rješenju.

- Teško je reći je li rok do kraja godine i najprije treba riješiti situaciju na terenu da ljudi ne spavaju u automobilima, zaključuje Atalić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!