17:35 / 21.04.2019.

Autor: ŽMR/HRT

Autentični simbol - mali škver za brodice

Foto: ilustracija, Dusko Marusic/PIXSELL

Foto: ilustracija, Dusko Marusic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Gubimo li u novijem vremenu svoj identitet? Čuvamo li dovoljno ona mala mjesta, simbole ribara, malog čovjeka, pogurenog pod tererom života?
Da bismo se riješili silnog otpada, očuvali more i život u njemu, moramo mijenjati svijest, misliti o vlastitom identitetu te što nam predstavlja ova naša obala od koje mnogi žive. Gubimo li u novijem vremenu svoj identitet? Čuvamo li dovoljno ona mala mjesta, simbole ribara, malog čovjeka, pogurenog pod tererom života? Čuvamo li tradiciju?

U uvali Bregdetti u Zadru postoji mali škver za brodice koji radi na tradicionalan način, sanjkama. Izvlače kaiće, pasare, guce, batele, pripremaju za sezonu, za ljeto što dolazi, za parangale, udice, barakude, buskavice. No ni sami ne znaju do kada.

- Najprije bi trebalo u suradnji sa Županijskom lučkom upravom definirati strategiju daljnjeg razvoja škvera. U kojem će se smjeru razvijati ovaj škver. Hoćemo li ići na komercijalni način kao u marinama ili ćemo pokušati zaštititi tradicionalni način izvlačenja brodova s pomoću saonica ili važa jer to pomalo izumire i nestaje. Postoji još samo par škverova u županiji koji na taj način djeluju i mislim da je to kulturno dobro, ističe Đino Matešić, tajnik ŠRD-a "Bregdeti - Arbanasi".

Njegov brat Đani ima 28 godina.

- Bavim se ovim od svoje 16. Brat me naučio većinu toga, ističe.

- Budućnost Sportsko- ribolovnog društva vidim u suradnji s ovim škverom, pomoću kojeg će se financirati daljnje ribolovne aktivnosti i nastavak tradicionalnog izvlačenja brodova. I naravno suživota s turizmom, s okolišem i sa susjedima. U skladu s ekološkim standardima, ističe Đino.

- Svugdje je škver duša, gdje se skupljaju ljudi, zapiva se, ispeče, kaže dopredsjednik ŠRD-a "Bregdetti - Arbanasi" Livio Stipčević.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!