18:38 / 27.07.2021.

Autor: Dinko Kreštalica/Dnevnik/B.A./Hina/HRT

22 putnika iz kosovskog autobusa krenula prema Prištini: "Hvala svima"

Drilonx Muji zahvalio je svima u Hrvatskoj na pomoći

Drilonx Muji zahvalio je svima u Hrvatskoj na pomoći

Foto: Dnevnik / HRT

Skupina od 22 putnika iz prometne nesreće, u kojoj se u nedjelju kod Slavonskog Broda na autocesti prevrnuo autobus, u utorak oko 16.30 sati otputovala je prema Osijeku, a zatim će zrakoplovom iz osječke Zračne luke krenuti za Prištinu.

Zamjenik ravnatelja brodske bolnice dr. med. Boris Hrečkovski rekao je večeras u HTV-ovom Dnevniku kako se liječenje ozlijeđenih u nesreći koji su smješteni u toj bolnici kontinuirano provodi te da se dva teže ozlijeđena nalaze na jedinici intenzivnog liječenja.


- Nemaju pogoršanja, jedan je malo bolje, drugi je stabilan, rekao je Hrečkovski, dodavši da će osobito teško ozlijeđeni pacijent u slučaju potrebe biti transportiran u Zagreb.


- On trenutno nije spreman za transport, dodao je.


Na odjelima je sedmero teže ozlijeđenih. Danas su izvršena dva planska operativna zahvata. Kontinuirano se provodi i otpust pacijenata - jučer 24, danas tri, a za sutra se planira otpust još pet pacijenata, naveo je Hrečkovski.


Istaknuo je kako bi u slučaju da se dogodila još veća nesreća aktivirali dodatne resurse i bolnice. Istaknuo je i dolazak premijera Hrvatske i Kosova u bolnicu te suosjećanje i višekratni obilazak ozlijeđenih.

Uz unesrećene u Slavonskom Brodu, koji se liječe u Općoj bolnici "Dr. Josip Benčević", ostaje i dio članova njihovih obitelji, potvrdila je ravnateljica Društva Crvenog križa Slavonski Brod Mirjana Matanović.


- Posao skrbi o osobama koje su smještene u Slavonskom Brodu nakon nesreće nije završen. U našoj ingerenciji imamo i organizaciju smještaja i odlaska preostalih putnika. Oni će u narednim danima i tjednima napuštati Slavonski Brod. Već za četvrtak imamo dogovoren let iz Zagreba za tri putnika koji će napustiti bolnicu 29. srpnja, rekla je ravnateljica Matanović.


Izvijestila je i da su prema Kosovu danas prevezena i tijela poginulih osoba.


- Danas je za sve njih bio jako tužan dan. Od količine emocija i tuge koja ih je obasula ne mogu ni govoriti. Teško im je što sada trebaju doći na Kosovo i susresti se s rodbinom i obiteljima onih koji su poginuli i onih koji su još uvijek u Hrvatskoj, rekla je Matanović.


Prije odlaska, uime putnika je 19-godišnji mladić Drilonx Muji zahvalio svima u Hrvatskoj koji su nakon nesreće priskočili u pomoć i bili vrlo susretljivi za sve sudionike prometne nesreće u kojoj je život izgubilo deset osoba.

- Svi ovdje u Hrvatskoj uistinu su nam pomogli u ovim teškim trenucima. Hvala vam svima, rekao je.


- Ne bojim se, mislim da smo u dobrim rukama, dodao je.

U slavonskobrodskoj bolnici još je 14 osoba, od kojih dvije na odjelu za intenzivno liječenje. Članovi obitelji čekaju njihov oporavak.


- Ne mogu kući jer mi je muž u bolnici, ja sam s mužem ovdje dok on ne izađe i unuk pa idemo kući, s bratom i sa snahom, rekla je Marta Rosaj.


- Zahvaljujem vam od zemlje do neba, za svaku minutu, za svaku pomoć, ne mogu više, ne mogu, dodala je, ne mogavši obuzdati suze.


Tijela poginulih, njih 10, kombijima se već prevoze na Kosovo, na svoje posljednje počivalište. 

Pritvor zbog mogućnosti bijega


Danas je održano i ročište na kojemu su ispitani svjedoci nesreće. Samo je njih troje dalo iskaz. Vozač autobusa tijekom dana odveden je u istražni zatvor u Požegi. 


Zamjenik županijske državne odvjetnice u Slavonskom Brodu Franjo Kopunić rekao je da je sudac istrage odredio osumnjičeniku pritvor zbog eventualne mogućnosti napuštanja Hrvatske, odnosno zbog bijega. 


- Okrivljenik je državljanin Republike Kosovo, Hrvatska s Kosovom ima nekakav ugovor o suradnji u kaznenim stvarima, međutim, tim ugovorom nije predviđeno izručenje vlastitih državljana radi kaznenog progona. Dakle, to je onaj posebni razlog zbog kojeg je Sud okrivljeniku odredio istražni zatvor, rekao je sudac istrage Županijskog suda u Slavonskom Brodu Mile Soldo


Odvjetnik vozača Igor Cišper poriče prijašnje navode o uzroku nesreće. 


- Koliko ja imam informaciju od njega, on nikad ni u jednom trenutku nikome nije rekao da je zaspao, rekao je Cišper. 


U istrazi će biti zatraženo i detaljno vještačenje autobusa. Dio putnika već je, uz pomoć rodbine i prijatelja, jučer tijekom dana napustio Hrvatsku. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!