15:43 / 09.12.2020.

Autor: Ana Zadro/Dnevnik/IMS/M.M./Hina/HRT

Avar žali što brzo testiranje u varaždinskim tvrtkama nije počelo prije

Ilustracija (REUTERS/Leonhard Foeger)

Ilustracija (REUTERS/Leonhard Foeger)

Foto: - / REUTERS

Načelnik varaždinskog Stožera civilne zaštite Zlatan Avar rekao je kako mu je žao što najavljeno brzo testiranje u velikim varaždinskim tvrtkama nije počelo prije.
Načelnik Stožera civilne zaštite grada Varaždina Zlatan Avar rekao je kako mu je žao što najavljeno brzo testiranje u velikim varaždinskim tvrtkama nije počelo prije jer se tako mogla spriječiti eskalacija novozaraženih u županiji.

➡️ Sve o koronavirusu
➡️ 4520 novozaraženih, 69 preminulih. Najavljene mjere za trgovine  

Avar je na konferenciji za novinare izrazio zadovoljstvo što je Nacionalni stožer najavio brzo testiranje u tvrtkama s mnogo zaposlenih na području Varaždinske županije. Rekao je kako je Stožer civilne zaštite grada Varaždina ministrima Davoru Božinoviću i Viliju Berošu 19. studenoga poslao dopis u kojem su zamolili da se pokrene brzo testiranje u žarištima na području Varaždina i Varaždinske županije.

- Mi smo više od tri tjedna javno apelirali upravo na to da su industrijski pogoni žarišta koja treba gasiti. To nisu kafići, to nisu sportski centri, to nije kultura, kazališta, a to je razvidno iz odluka Nacionalnog stožera, rekao je Avar.

Istaknuo je da su u gradskom proračunu osigurali novac pa mogu sufinancirati dio troškova za testiranje ako to prihvati Hrvatski zavod za javno zdravstvo. Ocijenio je kako se pokazalo točnim ono što cijelo vrijeme govore, a što je varaždinski župan Radimir Čačić opstruirao i govorio da su žarišta negdje drugdje.

- Sjećamo se njegove izjave da on razumije one tvrtke koje skrivaju kontakte, ali da to ne podržava. To je uzrok ove eskalacije na području grada Varaždina i Varaždinske županije, ustvrdio je Avar i dodao da je ipak sve krenulo onako kako su priželjkivali.

- Žao mi je što se to nije dogodilo ranije jer mislim da smo mogli spriječiti ovakvu eskalaciju u Varaždinu i Varaždinskoj županiji, rekao je Avar i  dodao kako se nada da će brza testiranja u tvrtkama uroditi plodom s obzirom na to da njihova istraživanja i podaci govore da je u industrijskim pogonima oko 25 posto onih koji su zaraženi.

Istaknuo je kako se nada da je to početak jednog novog poglavlja te da daljnje eskalacije neće biti.

Na pitanje zašto se kreće baš od Calzedonije, kako je najavio Nacionalni stožer, Avar je odgovorio kako nema tu informaciju, no osobno smatra da treba krenuti upravo s Calzedonijom, Boxmarkom i Wolsdorfom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!