10:14 / 04.02.2019.

Autor: HRT

Avdić: I državljani RH su u BiH stjecali lažne diplome

-

-

Foto: - / -

Nakon afere s lažnom diplomom Ministarstvo znanosti i obrazovanja sredinom siječnja objavilo je da je odlučilo provjeravati diplome.
Nakon afere s lažnom diplomom Ministarstvo znanosti i obrazovanja sredinom siječnja objavilo je da je odlučilo provjeravati diplome. Takva se odluka ponajprije odnosila na zaposlene u osnovnim školama, ali je rečeno da će se to učiniti i za visoko obrazovanje.

U HRT-ovu Studiju 4, javljajući se putem Skypea iz BiH, Avdo Avdić, novinar Žurnala koji je razotkrio mrežu koja se bavila prodajom diploma, rekao je da je u BiH već 20 godina javna tajna da se prodaju diplome, odnosno da se mogu steći na nezakonit način.

- To nije bilo teško utvrditi. Došli smo u posjed dokumentacije koja dokazuje da je nekoliko osoba sudjelovalo u mreži trgovanja diplomama. Sve se to radilo uz suglasnost visokoškolskih, odnosno srednjoškolskih ustanova koje djeluju uglavnom na području Hercegovine i središnje Bosne, rekao je Avdić.

- Za 17 dana dokazali smo ono što bi policijske agencije u BiH trebale raditi. No problem je što su policijske agencije u proteklom vremenu dokumentirale ovakve stvari, obavijestile pravosudne institucije u BiH, ali je donesena odluka o neprovođenju istrage. To znači da su pravosudne institucije u BiH, zajedno s institucijama vlasti, sudionici kriminalne aktivnosti. One podržavaju izdavanje ovih diploma, podržavaju odlazak građana BiH s lažnim diplomama na teritorij EU-a. Uspjeli smo dokumentirati i neke druge slučajeve, a oni  dokazuju da su i državljani RH ovdje stjecali diplome, izjavio je Avdić za Studio 4.

Mirjana Gopić, pomoćnica ravnateljice Agencije za znanost i visoko obrazovanje, izjavila je da se u procesu nostrifikacije visokoškolskih diploma Agencija dosad susrela s nekoliko slučajeva.

- Od 2004. do danas Agencija se susrela s nekoliko lažnih diploma iz nekoliko država EU-a, ali i izvan Unije. To su bile diplome na kojima se golim oko vidjelo da se radi o krivotvorini. Stoga je Agencija to predala Državnom odvjetništvu.

Pero Kovačević, koji je svojedobno radio na reviziji u Zagrebačkom holdingu i pronašao 330 lažnih diploma, rekao je da se radi o korupciji i kriminalu, a da za rješavanje tog problema do sada nije bilo političke volje.

- To je pitanje jednostavno riješiti. Mi smo predložili da Ministarstvo znanosti i obrazovanja pripremi zakon o registru diploma i svjedodžbi. S druge strane, Vlada bi trebala naložiti svim javnim institucijama na svim razinama da se obavi postupak provjere diploma. Registrom se postiže to da se prevenira bilo kakva pojava lažnih diploma, istaknuo je Kovačević. 
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!