Uništena zrakoplovna bomba pronađena na gradilištu u Rijeci

23.03.2023.

Zadnja izmjena 12:17

Autor: T.V./HRT/Hina

Uništena zrakoplovna bomba pronađena na gradilištu u Rijeci

Uništena zrakoplovna bomba pronađena na gradilištu u Rijeci

Foto: Dnevnik / HTV/HRT

Na područje Kamenjaka izvan Rijeke u četvrtak ujutro odvezena je i uništena avionska bomba zaostala iz Drugoga svjetskog rata, koja je prije nekoliko dana pronađena na gradilištu ceste u Zvonimirovoj ulici u riječkom naselju Krnjevo.


- Opasnost je prošla, bomba je neutralizirana, javila je u Dnevniku u podne novinarka HTV-a Matea Krmpotić.

Koju su metodu pritom koristili objasnio je Kruno Kaurić, zapovjednik regionalne protueksplozijske jedinice Rijeka.

- Sve je prošlo prema planu. Bombu smo oko 5 sati ukrcali i pažljivo je dovezli ovdje na Kamenjak. Nismo je uništili klasičnom detonacijom nego tzv. deflagracijom (op.a. izgaranje u obliku usporene eksplozije). Na taj smo se način odlučili kako bi što više umanjili njezin učinak. Uspješno smo to obavili, objasnio je Kaurić.


Pronađena bomba bila je ukrcana na teretno vozilo i oko 9.35 uspješno neutralizirana i uništena, izvijestili su iz Policijske uprave primorsko-goranske. Dodaju da je avionska bomba bila britanske proizvodnje, dugačka 110 centimetara, sa 107 kilograma eksploziva.

Premještanje bombe s gradilišta počelo je jutros oko 5.30, a do mjesta neutralizacije na području Kamenjaka prevezena je uz pratnju policije, trasom Zvonimirova ulica - Rujevica - Viškovo - Grobnik.

U akciji premještanja i uništavanja avionske bombe sudjelovali su policijski službenici Regionalne protueksplozijske jedinice Rijeka, djelatnici Javne vatrogasne postrojbe Rijeka i županijskog Zavoda za hitnu medicinu.

Iz policije su poručili da se građani koji stanuju u ulicama u blizini mogu vratiti svojim redovitim aktivnostima te su svima zahvalili na poštovanju izdanih uputa.

Zaostala avionska bomba iz Drugog svjetskog rata pronađena je prije nekoliko dana tijekom radova na gradilištu ceste D-403 u riječkom naselju Krnjevu, u blizini trgovačkog centra ZTC pa su radovi na gradilištu do danas bili obustavljeni, a mjesto pronalaska osigurano.

Prošlog vikenda s morskog je dna u riječkoj luci uz opsežne mjere sigurnosti i evakuaciju stanovnika iz središta grada premještena i uništena i protubrodska mina zaostala iz Drugog svjetskog rata.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!