12:54 / 08.06.2018.

Autor: Hina/B.S.LJ./HRT

Avramopoulos: Rumunjska i Bugarska u Schengen odmah, RH kad ispuni tehničke uvjete

Arhivska fotografija, Dimitris Avramopoulos (foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL)

Arhivska fotografija, Dimitris Avramopoulos (foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL)

Foto: - / PIXSELL

Avramopoulos kaže i kako privremene kontrole na granici, koje su uvedene u šest država članica EU-a, moraju biti privremene, a ne trajne.
Rumunjska i Bugarska u Schengen bi trebale ući odmah, a Hrvatska čim ispuni tehničke uvjete, rekao je u petak u Dubrovniku na konferenciji "Schengen - postignuća i očekivanja", europski povjerenik Dimitris Avramopoulos.

"Potrebno je međusobno povjerenje jer Europu moramo ostaviti otvorenom. Moramo ostvariti ravnotežu mobilnosti i sigurnosti. Rumunjska i Bugarska u Schengen trebaju ući odmah, a Hrvatska čim ispuni tehničke uvjete", rekao je povjerenik Europske Komisije za migracije, unutarnje poslove i građanstvo.

Međunarodna konferencija "Schengen - postignuća i očekivanja" otvorena je u petak u Orašcu kod Dubrovnika u povodu priprema Hrvatske za pristup tom prostoru bez unutarnjih kontrola. Konferenciju je organizirao hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu i predsjednik hrvatske delegacije Tonino Picula.

Picula je tom prilikom istaknuo kako Hrvatska geopolitičkim položajem mora pridonositi sigurnosti te joj je mjesto u šengenskom prostoru.

"To bi zaokružilo naše članstvo u EU-u i omogućilo nam dobiti najviše iz članstva. Vrijeme je izrazitih pritisaka na Schengen, a zbog migracija i terorizma mnogi preispituju održivost Schengena. Hrvatska mora ispuniti tehničke uvjete, ali i politički uvjeriti Europsko vijeće da što prije bude dio tog prostora", rekao je Picula, dodavši kako je 120 milijuna eura za očuvanje vanjske granice dobro uložen novac.

"Moramo ispuniti 96 preporuka do kraja mandata ove komisije, jer je predsjednik Jean-Claude Juncker jasno rekao da Hrvatsku treba primiti čim ispuni tehničke uvjete. Trebat će, naravno, uvjeriti i one koji imaju političke, čak i bilateralne rezerve prema našem članstvu, ali to ne smije biti bilateralno pitanje, već zajednički europski odgovor", smatra Picula.

Avramopoulos je u videoporuci istaknuo kako privremene kontrole na granici, koje su uvedene u šest država članica EU-a, moraju biti privremene, a ne trajne.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!