AYS: Prikupljeno 60.000 kuna za aktivista Umičevića

16.12.2021.

15:33

Autor: Hina/HRT/D.D.

AYS: Prikupljeno 60.000 kuna za aktivistu Umičevića

AYS: Prikupljeno 60.000 kuna za aktivistu Umičevića

Foto: Ilustracija / Shutterstock

U manje od 24 sata prikupljeno je 60.000 kuna, koliko iznosi kazna aktivistu Draganu Umičeviću, osuđenom zbog pomaganja u ilegalnom prelasku granice afganistanskoj obitelji Hussiny, izvijestila je u četvrtak udruga Are You Syrious (AYS).

Nakon što je u medijima odjeknula pravomoćna presuda Visokog upravnog suda u Zagrebu Draganu Umičeviću, volonteru udruge Are You Syrious, koji je u ožujku 2018. godine pomogao obitelji male Madine da zatraže azil u Hrvatskoj, 247 građana u manje od 24 sata prikupilo je novac za pokrivanje 60.000 kuna kazne i 1300 kuna sudskih troškova - građanskom solidarnošću do sada je prikupljeno 62.691,30 kuna, navodi se u priopćenju.

Madina Hussiny bila je šestogodišnja afganistanska djevojčica koja je 21. studenoga 2017. godine poginula u naletu vlaka pri ilegalnom protjerivanju iz Hrvatske, što je potvrđeno nedavnom presudom Europskog suda za ljudska prava, podsjeća AYS.

Njezina obitelj na isti je način iz Hrvatske izbačena još jednom, u noći sa 7. na 8. ožujka 2018. godine. Kada su treći put ušli u Hrvatsku u noći s 20. na 21. ožujka 2018,, u strahu od novog protjerivanja putem Facebook stranice udruge AYS obratili su se aktivistima za pomoć u traženju azila.

U udruzi su im objasnili da samo policija može dati azil i uputili ih na najbližu policijsku kontrolnu točku te je Umičević zamoljen da ode do kontrolne točke granične policije i informira ih da je u njihovoj blizini obitelj izbjeglica koja želi zatražiti azil, što je on i učinio.

Iako je postupio ne samo po zakonu nego i po građanskoj savjesti, protiv Umičevića je podnesena prekršajna prijava zbog pomaganja u ilegalnom prelasku državne granice.

Kazna koju je Ministarstvo unutarnjih poslova tražilo bila je drakonska - 320.000 kuna i zatvor za Umičevića, te zabrana rada udruge AYS, kaže se u priopćenju.

- Građani Hrvatske pokazali su da neće dopustiti da se kažnjava dobročinstvo, pogotovo dok pravi kriminalci dobivaju neusporedivo manje kazne ili šetaju slobodni. Uplaćeni iznosi kretali su se od 30 do 5000 kuna. Ponosni smo na sve poruke podrške koje dobivamo, a najviše na našeg volontera Dragana, koji je bio jedan od rijetkih koji su obitelji male Madine pružili ruku kada im je bilo najteže, poručili su iz AYS.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!