11:06 / 06.09.2018.

Autor: I.M./S.M./Hina

Azerbajdžanskog predsjednika primio hrvatski državni vrh

Foto: Borna Filic/PIXSELL

Foto: Borna Filic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

U jednodnevni službeni posjet Hrvatskoj stigao je predsjednik Azerbajdžana Ilham Alijev. Na Pantovčaku ga je primila predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.
U jednodnevni službeni posjet Hrvatskoj stigao je predsjednik Azerbajdžana Ilham Alijev. Na Pantovčaku ga je primila predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

Nakon razgovora predsjednica je izjavila da Hrvatska vidi Azerbajdžan kao strateškog partnera te da kao članica Europske unije podržava jačanje međusobnih odnosa, osobito na području gospodarstva, energetike i sigurnosne suradnje.

Hrvatska predsjednica je rekla da je s Alijevom, koji je u jednodnevnom službenom posjetu Hrvatskoj, razgovarala o velikom potencijalu za suradnju u energetici, gospodarstvu, kulturi, znanosti i tehnologiji, obrazovanju.  Čvrsto držim da postoji prostor za produbljivanje obrambene suradnje naših zemalja, rekla je.

Alijev se potom sastao i s predsjednikom Vlade Andrejom Plenkovićem. U kontekstu nedavne odluke o otvaranju hrvatskog veleposlanstva u Bakuu, nakon otvorenja azerbajdžanskog veleposlanstva u Zagrebu 2011., izražena je obostrana želja za jačanjem gospodarske suradnje radi povećanja robne razmjene i investicija, osobito na području energetike i turizma. Azerbajdžanski predsjednik je ocijenio suradnju s Hrvatskom vrlo važnom, a premijer Plenković je govoreći o energetskoj politici zemlje naglasio velik potencijal Hrvatske kao energetskog čvorišta. Bilo je riječi i o mogućoj intenzivnijoj bilateralnoj suradnji na tom planu, u svjetlu strateških projekata kao što su LNG Terminal na Krku i Jadransko-jonski plinovod.

Alijevu je predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković čestitao sto godina postojanja demokratske Republike Azerbajdžan. Hrvatska i Azerbajdžan su 2013. potpisali Deklaraciju o strateškom partnerstvu, a Jandroković i Alijev su se složili da je ona temelj za produbljivanje odnosa na svim područjima, čemu će dodatno pridonijeti i otvaranje hrvatskog Veleposlanstva u Bakuu.

Razgovaralo se i o osnaživanju parlamentarne suradnje u okviru međuparlamentarnih skupina prijateljstava, a predsjednik Sabora prihvatio je poziv predsjednika da uskoro posjeti Azerbajdžan.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!