12:48 / 08.06.2018.

Autor: S.M./Hina

Azimov: Nemamo ništa protiv LNG-a u Hrvatskoj, ali nije konkurentan ruskom plinu

Anvar Azimov, foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Anvar Azimov, foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Europa, kazao je, treba ruski plin, a Rusija je najpouzdanija zemlja, rekao je veleposlanik Rusije u Hrvatskoj Anvar Azimov.
Veleposlanik Rusije u Hrvatskoj Anvar Azimov izjavio je da Rusija nema ništa protiv LNG terminala u Hrvatskoj, ali da LNG nikada neće biti konkurentan ruskom plinu te da će Europska unija i Hrvatska uvijek trebati ruski plin.

Na pitanje novinara o LNG terminalu, Azimov je kazao da Rusija nema ništa protiv tog projekta, ali da LNG nikada neće biti konkurentan ruskom plinu. Postoji, kaže, razlika u cijeni, pa pita kako će hrvatski poslovni ljudi kupovati skuplji plin iz LNG-a. Bilo bi prirodnije, dodaje, da kupuju ruski plin.

Rusija će ove godine opskrbiti Hrvatsku s dvije milijarde prostornih metara plina ili 60 posto hrvatskih potreba. Mi nemamo problema s izvozom plina u druge zemlje, no apsolutno sam siguran da će Europska unija i Hrvatska uvijek trebati ruski plin, rekao je Azimov nakon gospodarskog foruma Zagreb - Sankt Peterburg.

Europa, kazao je, treba ruski plin, a Rusija je najpouzdanija zemlja. Mi nikada ne mijenjamo ugovore. A za Amerikance, ne znam. Oni praktično prijete trgovinskim ratom Europskoj uniji. A oni su strateški partneri. Mislim da bi strateški partner Europskoj uniji trebala biti Rusija, zaključio je Azimov.

Odgovarajući na pitanja novinara u vezi s Agrokorom Azimov je kazao da je Sberbank spremna odigrati pozitivnu i konstruktivnu ulogu u tom koncernu.
Georgij Poltavcenko, foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Georgij Poltavcenko, foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!