08:44 / 04.02.2020.

Autor: HRT

Aziz Hasanović: Naša je misija promicanje mira, sigurnosti i kulture dijaloga

Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Započela je dvodnevna konferencija "Ljudsko bratstvo - temelj sigurnosti i mira u svijetu", koju organiziraju Mešihat Islamske zajednice u Hrvatskoj i Svjetska muslimanska liga u suradnji s Hrvatskom biskupskom konferencijom (HBK).
Dvodnevnu konferenciju "Ljudsko bratstvo - temelj sigurnosti i mira u svijetu", koju organiziraju Mešihat Islamske zajednice u Hrvatskoj i Svjetska muslimanska liga u suradnji s Hrvatskom biskupskom konferencijom (HBK), otvorit će predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović i glavni tajnik Svjetske muslimanske lige (Rabita) Muhammed bin Abdul Karim Al-Issa.

U ime organizatora govorit će muftija i predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj Aziz Hasanović i zadarski nadbiskup i predsjednik HBK Želimir Puljić. Na svečanom otvorenju sudjelovat će i predsjednik Vlade Andrej Plenković i predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković.

Kao jedan od glavnih ciljeva ove konferencije, istaknuto je, jačanje dijaloga i građenje atmosfere međusobne suradnje između vjerskih zajednica. Svi se slažu kako je danas svjetska sigurnost i mir jedan od najvećih globalnih izazova.

Ovdje je apostrofirano kako je najveća zadaća svake crkve borba protiv bilo koje vrste nacionalizma.

Danas i sutra na konferenciji će se održati 30-ak predavanja na ovu temu u kojima će se razgovarati o riječima Pape Franje - Gradimo budućnost zajedno ili budućnosti neće ni biti.

- Misija svih nazočnih ovdje je promicanje mira, sigurnosti i kulture dijaloga. Uspjeh će ovisiti o intenzitetu i iskrenom pristupu. Uspjeh vjerskih zajednica i crkvi u dijalogu, ovisit će o dijalogu i sposobnosti svake vjerske zajednice i crkve da se odupre nacionalizmu, istaknuo je Aziz Hasanović, muftija i predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj.

- Neka ova konferencija bude plodno zborovanje u ozračju upravo ove deklaracije o ljudskom bratstvu s molitvom da gospodar ljudskih srdaca i sudbina upravi noge naše na put mira, rekao je Želimir Puljić, zadarski nadbiskup i predsjednik HBK.

Premijer Andrej Plenković, istaknuo je kako uz ostale slobode u našem Ustavu, navedeno je da se poštuju i štite vjerske slobode.

- Hrvatska slobodu vjere razumije kao jednu od suštinskih vrijednosti koju promovira i izvan granica Hrvatske. Zauzimanje za slobodu vjere u Hrvatskoj, kao i u svijetu, trebao bi biti zajednički zadatak države i vjerskih zajednica, naglasio je premijer.

Generalni tajnik Lige muslimanskoga svijeta šeik Muhamed bin Abdul Kerim El 'Issa istaknuo je da ga raduje što se Hrvatska odlučila za promicanje zajedničkoga života, a ne apstraktne teme suživota.

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović rekla je kako je RH "ovoga trenutka srce Europe", istaknuvši kako je ova dragocjena inicijativa prigoda da se Hrvatska predstavi kao država koje promiče najviše standarde vjerskih prava i dijaloga.

Za svoj doprinos razvoju međureligijskoga dijaloga predsjednica Republike primila je priznanje organizatora konferencije.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!