AŽKZ: Sudovi na e-oglasnim pločama grubo krše prava žrtava nasilja

09.12.2022.

14:51

Autor: Hina/HRT

Obiteljsko nasilje

Obiteljsko nasilje

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Autonomna ženska kuća Zagreb (AŽKZ) upozorila je u petak na grubo kršenje prava na privatnost i zaštitu osobnih podataka žena i djece žrtava nasilja u ustaljenoj praksi sudova da javno objavljuju njihove podatke na e-oglasnim pločama te od odgovornih traži hitne mjere.

AŽKZ je u sklopu svakodnevnog rada s visoko traumatiziranim ženama, koje su preživjele nasilje, i njihovom djecom utvrdio grubo kršenje njihovih prava na privatnost i zaštitu osobnih podataka zbog javnog objavljivanja privatnih podataka žena na e-oglasnoj ploči sudova, ističe udruga u priopćenju.

Zbog takvih su saznanja još 19. listopada Ministarstvu pravosuđa i uprave poslali upozorenje sa zahtjevom da se ta izuzetno loša praksa izmijeni.

Usprkos tome što je od prvotnog dopisa prošlo gotovo dva mjeseca, nikakav odgovor AŽKZ nije primio, a podaci žrtava su i dalje javno dostupni, kaže udruga.

Navode da su podaci vidljivi na e-oglasnoj ploči dostupni svima, s imenima žena žrtava, njihove djece, adrese i OIB-a, a osim javne dostupnosti podataka iz optužnica, sudskih rješenja i drugih odluka vidljivi su i drugi privatni i intimni detalji iz iskaza žrtava, uključujući i postupke u kojima je javnost isključena.

Kršenje konvencija za prava žrtava rodno uvjetovanog nasilja 

Ovakvi primjeri izuzetno loše prakse predstavljaju grubo kršenje prava žrtava rodno uvjetovanog nasilja, njihova integriteta, dostojanstva i dovode do retraumatizacije, poručuje AŽKZ.

Osim toga, time se krše Opća odredba o zaštiti podataka i Direktiva o minimalnim standardima za žrtve kaznenih djela te ostale međunarodne i europske konvencija kojima se štite prava žrtava rodno uvjetovanog nasilja.

Ovakva praksa dovodi u opasnost žene koje su preživjele nasilje jer omogućuje široj okolini da prepozna njihov identitet, naglašavaju.

Zbog toga hitno od ministra pravosuđa i uprave Ivana Malenice te drugih odgovornih osoba u resornom ministarstvu traže da se vođenje e-oglasnih ploča na sudovima uskladi s pravima žena žrtava nasilja na privatnost i zaštitu osobnih podataka.

Također, od sudova su zatražili da hitno poduzmu odgovarajuće hitne mjere kako bi se zaštitila prava žrtava, a od medija da ne objavljuju članke kojima ugrožavaju žrtve nasilja i nanose im štetu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!