AZTN kaznio sisački Mlin i pekarnice s 1500 eura zbog nepoštenih praksi

15.06.2023.

12:02

Autor: Hina/HRT/T.S.

AZTN kaznio tvrtku Mlin i pekare iz Siska

AZTN kaznio tvrtku Mlin i pekare iz Siska

Foto: Nikola Cutuk / PIXSELL

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) objavila je da je zbog teške povrede Zakona o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi (ZNTP) u lancu opskrbe hranom kaznila tvrtku Mlin i pekarnice iz Siska s 1500 eura.

Agencija je pokrenula upravni postupak po službenoj dužnosti protiv kupca-trgovca u maloprodaji Mlin i pekarnica, kako bi utvrdila je li iskorištavanjem značajne pregovaračke snage nametao nepoštenu trgovačku praksu svojim dobavljačima poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda.

Nakon provedenog upravnog postupka, AZTN je utvrdio da su Mlin i pekarnice iskoristile značajnu pregovaračku snagu nametanjem nepoštene trgovačke prakse u smislu ZNTP-a svome dobavljaču jaja. 

Kako se nadalje navodi u objavi Agencije, utvrđeno da su Mlin i pekarnice u razdoblju od 28. veljače do 28. ožujka 2022., dakle u trajanju od 28 dana, poslovale sa svojim dobavljačem jaja na temelju ugovora koji nije sadržavao odredbu o cijeni prehrambenog proizvoda, čime su postupile protivno odredbi ZNTP-a, te na temelju ugovora koji nije sadržavao odredbu o kvaliteti i vrsti prehrambenog proizvoda, što je protivno odredbi članka ZNTP-a i predstavlja nepoštenu trgovačku praksu.

Agencija je izrekla novčanu kaznu u iznosu od 1.500 eura, a utvrdila ju je uzimajući u obzir težinu, opseg, vrijeme trajanja i posljedice povrede za dobavljača, kao i više olakotnih okolnosti, posebno uvažavajući činjenicu da su Mlin i pekare, prije donošenja obavijesti o preliminarno utvrđenom činjeničnom stanju, uskladile svoje poslovanje s odredbama ZNTP-a.

AZTN smatra da je s ovako izrečenom novčanom kaznom ostvaren cilj njezina izricanja u smislu odvraćanja od povreda ZNTP-a, ne samo u odnosu na Mlin i pekarnice već i u odnosu na ostale adresate ZNTP-a, objavila je Agencija na svojim internetskim stranicama.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!