12:28 / 11.04.2018.

Autor: HRT

Babić: Bit ću protiv Istanbulske zbog katoličkih uvjerenja

-

-

Foto: - / -

Uoči saborske rasprave o ratifikaciji Istanbulskoj konvenciji jedno od najaktualnijih pitanja je ima li vladajuća koalicija dovoljnu potporu za pozitivan ishod glasovanje o njoj.
Uoči saborske rasprave o ratifikaciji Istanbulske konvencije i glasovanja o povjerenju ministrici gospodarstva Martini Dalić posebno su zanimljive izjave nekih saborskih zastupnika.

Ante Babić, HDZ-ov zastupnik, ponovio je danas da uoči saborske rasprave da se protivi ratifikaciji Istanbulske konvencije. Reći ću to danas i na raspravi, a u petak ću to pokazati glasovanjem. Istaknuo je da se ne boji sankcija, ali ako ih i bude, spreman sam snositi sve posljedice, kazao je Babić među ostalim. 

Pojasnio je kako je riječ o svjetonazorskom pitanju i da će, kao i dio ostalih HDZ-ovaca, biti protiv zbog svojih katoličkih uvjerenja i socijalnog nauka Crkve prema kojemu živi cijeli život i odgaja obitelj. Ako hoćete, dodao je Babić, i po napucima Hrvatske biskupske konferencije koja se o tome očitovala nekoliko puta, a i samog teksta Istanbulske konvencije u kojemu ima stvari koje su mi neprihvatljive, po svojoj savjesti bit ću protiv.

Na Klubu nismo dobili baš izričiti naputak da možemo glasovati po savjesti, razgovarali smo o tome i predsjednik je rekao da razumije one koji će glasovati protiv Istanbulske konvencije, ali je iznosio svoje stavove i uvjeravao nas zašto treba glasovati za Istanbulsku konvenciju. Ne znam koliko će zastupnika HDZ-a biti protiv, ali kalkulira se s nekih desetak imena, rekao je.

Poručio je da glasovanjem protiv zastupnici HDZ-a ne okreću leđa predsjedniku Plenkoviću. Mislim da različita stajališta ne bi trebala poljuljati odnose u stranci jer smo svi rekli da podržavamo Vladu i premijera Plenkovića. Vlast proizlazi iz naroda i ja dolazim iz izborne jedinice u kojoj su uglavnom svi protiv Istanbulske konvencije i kao narodni zastupnik slušam volju birača, pojasnio je svoje razloge Babić.

Ako je vladajuća većina mogla funkcionirati sa 78, moći će i sa 77. I prije smo imali većinu koja nije bila komotna. Nadalje, u Hrvatskom saboru ima zastupnika koji nisu sastavni dio vladajuće koalicije, a kojima je stalo do očuvanja političke stabilnosti i kojima je stalo da se sačuvaju važeće ustavne vrijednosti, kazao je Milorad Pupovac, predsjednik SDSS-a.  


Predsjednik HSU-a Silvano Hrelja istaknuo je da će se suzdržati od glasovanja o povjerenja Martini Dalić. Suzdržat ću se od glasovanja o povjerenju Martini Dalić. Meni osobno, kao stanovniku Pule i moje izborne jedinice, jako je bitno kako će se riješiti pitanje brodograđevne industrije. Prema tome, smatram da je u ovome trenutku iskazivanje nepovjerenja potpredsjednici Vlade nekoristan posao. Na pitanje što o tome kažu saborske kolege iz GLAS-a, rekao je da su s tim u vezi sve dogovoreno.


Predsjednik HSS-a Krešo Beljak izjavio je kako smatra da je Martina Dalić zadnjih godinu i pol pokazala da joj nije mjesto na čelu Vlade RH. Iza nje stoji cijela ona ekipa mračnjaka iz polovine devedesetih godina. Mislim pritom na sve one koji su provodili zakonsku pljačku putem ozakonjene privatizacije i pretvorbe. Zna se dobro tko je tu bio, rekao je Beljak.     


Hrastov saborski zastupnik Hrvoje Zekanović na konferenciji za novinare u Saboru izjavio je kako ta stranka izlazi iz koalicije te da neće podržati ni ratifikaciju Istanbulske konvencije ni potpredsjednicu Vlade i ministricu gospodarstva Martinu Dalić.

Darinko Kosor, predsjednik HSLS-a smatra stabilnim 77 glasova potpore za ratifikaciju Istanbulske konvencije. Nemam ništa protiv Hrasta, a za
nas kao vladajuću koaliciju mislim da je dobro da oni nisu naš dio
, kazao je među ostalim.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!