Baby boom u Nijemcima

29.03.2021.

08:48

Autor: Dobro jutro Hrvatska/HRT/I.B.

Peteročlana obitelji Gombar

Peteročlana obitelji Gombar

Foto: HTV / HRT

U općini Nijemci koja ima nešto manje od 5 tisuća stanovnika lani je rođeno 37-ero djece, a od početka ove - još osam beba. Taj demografski skok popratilo je i otvaranje prvog i jedinog dječjeg vrtića koji roditelji neće morati plaćati - za svu djecu bit će besplatan.

vrtić

vrtić

Foto: HTV / HRT

Dom peteročlane obitelji Gombar iz Nijemaca odjekuje dječjim smijehom. Igru u kući braća Luka, Lovro i Andrej zamijenit će onom u novom vrtiću.

- Pomoći će nam, naravno, zato što je to za njihovo dobro jer će biti sa njihovim vršnjacima, znači prilagodit će se bolje na okolinu, smatra Ana Gombar.

Lijepo vrijeme pozvalo ih je na igru u dvorište, kao i malenog Đuru koji broji dane do polaska u vrtić. Njegovih petero braće i sestara već su u školskim i vrtićkim klupama.

- Stvarno su bili jedno za drugim mali, sad su već veći pa lakše je. Sad je samo ovaj kod kuće do 1. kažu onda i on ode pa bit će nam smiješno kad odu, ali hvala Bogu, kaže Manda Bošnjaković.

Svoje troje djece podigla je u drugačija vremena.

- Nije bilo vrtića, al isto nije bilo tolko njege. Morali smo prat pelene nije bilo kao sad da se ne peru, kupi pa gotovo, već je bilo drugačije doba, ali isto je bilo raspoloženo. I djeca su bila drugačija, više su jeli što mama skuha, dok sad biraju, takvo je doba, prisjeća se Manda Bošnjaković.

Biti majka šestero djece ni u današnje vrijeme nije lako, ali za Danijelu Bošnjaković velika obitelj pravo je bogatstvo.

- Suprug je tu koji dosta pomaže, dvoje je starijih koji su još u školi pa i oni kad dođu pomognu dosta. Uspijevamo. Tu je i baka. Ona ih sebi dovede u sobu pa im malo priča, igra se s njima, tako da uspijevamo, kaže Danijela Bošnjaković.

vrtić

vrtić

Foto: HTV / HRT

Za koji dan vrtić će svoja vrata otvoriti za 111-ero djece. Njihov boravak bit će potpuno besplatan.

- Značit će nam puno jer smo troje dali u vrtić. Djeca tamo puno steknu navika, druže se, puno je bolje kad idu u vrtić, ovo će nam puno značiti što nam je načelnik omogućio besplatan vrtić, rekla je Danijela Bošnjaković.

- U krugu od 15 km nemamo vrtića, a i oni koji imaju su također popunjeni, zasigurno će on značiti u razvoju kao gospodarskom tako i svim drugiom razvojima općine Nijemci, ističe načelnik općine Nijemci Vjekoslav Belajević.

Koja je prva u Vukovarsko-srijemskoj županiji prema povlačenju novca iz Europske unije i četvrta na razini Hrvatske. Bez tih sredstava ne bi bilo ni dječjeg vrtića. Otvorena su i nova radna mjesta. Želja je općine smanjiti nezaposlenost i potaknuti mlade na ostanak u Slavoniji.

- Na našem području 11 zaposlenih, nažalost, je velika brojka, mi smo to evo uspjeli napraviti i izuzetno nas uz otvaranje vrtića veseli i zapošljavanje novih djelatnika, dodaje Belajević.

Radno mjesto odgojiteljice Tenu Antunović zadržalo je u Nijemcima.

- U Nijemcima i živim i napokon je otvoren novi vrtić Bambi i drago mi je što sam ovdje i što ću raditi s djecom. Radit će, znači, po centrima aktivnosti, koje se inače u svakom vrtiću radi. Netko tko želi crtat će, netko u obiteljskom centru, netko od djece u frizerskom, dječaci više idu na građenje, objasnila je odgojiteljica u Dječjem vrtiću u Nijemcima Tena Antunović.

Na radost mališana, ali i njihovih roditelja novi vrtić spreman je za prihvat djece - koji u stopostotnom iznosu financiran sredstvima Europske unije i državnog proračuna. Rijetke su općine u Hrvatskoj koje se time mogu pohvaliti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!