16:21 / 06.04.2018.

Autor: B.S.LJ./HRT

Bačić: Crkva blagonaklona prema interpretativnoj izjavi

-

-

Foto: - / -

Branko Bačić, predsjednik kluba HDZ-a, komentirao je izjavu Hrvatske biskupske konferencije o Istanbulskoj konvenciji.
Branko Bačić, predsjednik kluba HDZ-a, komentirao je prije sjednice predsjedništva HDZ-a danas popodne novinarima izjavu Hrvatske biskupske konferencije o Istanbulskoj konvenciji, medijske napise o Obiteljskom zakonu, kao i stanje u koaliciji.

"Po meni je ono na tragu ranijih izjava HBK, ali je intervju nadbiskupa Puljića na određeni način ukazao da i Crkva blagonaklono gleda na interpretativnu izjavu", kazao je za izjavu Hrvatske biskupske konferencije u kojoj izražavaju protivljenje Istanbulskoj konvenciji. Za interpretativnu izjavu rekao je da je ona zapravo dio zakona i u bitnome određuje na koji će se način Hrvatska odnositi prema implementaciji same Istanbulske konvencije.

Upitan trebaju li HDZ-ovci glasati po vlastitoj savjesti ili na snazi treba biti stranačka stega oko Istanbulske konvencije, Bačić je rekao da će o tome biti razgovora na predsjedništvu HDZ-a danas, a da ih onda sukladno zaključcima predsjedništva u utorak očekuje i sjednica kluba HDZ-a. Upitan što on osobno misli, trebaju li glasati po savjesti ili stezi, odgovorio je: "Ja držim da nas odluke stranke, kako predsjedništva u prvom redu, ali onda i naših županijskih organizacija koje su se izjasnile o ratifikaciji Istanbulske konvencije, na određeni način obvezuju".

Upitan o stanju u koaliciji, kaže da je situacija stabilna i da je on u stalnim razgovorima s koalicijskim partnerima. Kaže da nije vidio tekst nacrta Obiteljskog zakona, kao ni koalicijski partneri, iako je u medijima objavljeno da su ga vidjeli. "Provjerite malo kod njih pa ćete vidjeti da to nije točno", rekao je. Tekst nacrta obiteljskog zakona još nije izašao iz Ministarstva pa prema tome ne zna, kaže, odakle medijske špekulacije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!