16:54 / 09.01.2019.

Autor: V.K./HRT

Bačić: HDZ najoštrije osuđuje političku korupciju

-

-

Foto: - / -

Idući tjedan zasjeda Sabor nakon zimske stranke. Stabilnost vladajuće koalicije u Saboru u fokusu je i u kontekstu političkih prebjega.
Idući tjedan zasjeda Sabor nakon zimske stranke. Naravno, na aktualnom satu očekuju se brojna pitanja za premijera i njegove ministre. Stabilnost vladajuće koalicije u Saboru u fokusu je i u kontekstu političkih prebjega. O tome se razgovaralo u emisiji „Studio 4“, predsjednikom Kluba zastupnika HDZ-a, Brankom Bačićem.

Bačić je rekao kako je već u nekoliko navrata komentirao prelazak određenog broja zastupnika iz SDP-a i HSS-a, u Klub Milana Bandća i u Klub HNS-a.

- Vladajuća većina je iznimno stabilna i brojimo 77 zastupnika. U jednom trenutku, dio je kolega prešao iz oporbe u vladajuću koaliciju i to je izazvalo u javnosti određene kontroverze , zato što se taj prelazak pokušava poistovjetiti s političkom korupcijom, naglašava Bačić i dodaje da ukoliko postoje bilo kakve indicije i dokazi o tome, da se to dostavi za to nadležnim institucijama.

- Najoštrije osuđujemo u HDZ-u, prelaske u stranke ukoliko su oni rezultat političke korupcije, istaknuo je Bačić.

Bačić je rekao da ono što se zastupnicima koji su prešli u druge stranke predbacuje da nemaju više izborni politički legitimitet koji su dobili od birača 2016.godine, on bi išao korak dalje, a to je pitanje ima li HSS onaj politički legitimitet koji je imao 2016.

- Danas je HSS pozicioniran kao lijevo liberalna opcija, a to nije ono što je sastavni dio njihova programa. U tom se programu više ne prepoznaju mnogi zastupnici, ističe Bačić.

- Na isti način se može komentirati i rad SDP-a. Jesu li svi oni koji su otišli iz  SDP-a otišli iz vlastitih interesa ili zbog toga što nisu zadovoljni radom svoje stranke rekao je.

Što se tiče kupnje izraelskih aviona, Bačić smatra da nema odgovornosti ministra Krstičevića.
- Činjenica je da je proveden postupak u kojem je bilo nekoliko ponuda, da je stručni tim odradio natječaj i državnom vrhu predložio najpovoljniju ponudu, čiji sastavni dio je bio i pred odobrenje treće strane, a to su SAD, koje su rekle da se ti zrakoplovi mogu isporučiti RH, rekao je Bačić i istaknuo kako problemi između Izraela i SAD-a ne mogu biti razlog da bi se tražila politička odgovornost ministra Krstičevića.

Bačić je rekao kako su HDZ i Vlada najoštrije osudili govor mržnje Ivana Đakića koji je u potpunosti neprimjeren.
- Ispričavam se svima koji su se u ovome govoru mržnje našli pogođenim, rekao je.

Bačić je naglasio kako će HDZ imati sjajnu i pobjedničku listu kandidata za EU parlament, ali još uvijek se o tim kandidatima nije razgovaralo.

- Ne vidim nikakav razlog zašto bi se išlo na prijevremene izbore, koje zaziva gospodin Bernardić, s obzirom da postoji stabilna parlamentarna većina, ističe Bačić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!