13:20 / 24.09.2020.

Autor: T.D./HRT

Bačić: HDZ podržava odluku o osnivanju istražnog povjerenstva

-

-

Foto: - / -

Branko Bačić, predsjednik HDZ-ovog kluba zastupnika u Saboru rekao je kako u HDZ-u podržavaju odluku o osnivanju istražnog povjerenstva koje bi moglo utvrditi određene nepravilnosti i nezakonitosti u radu državnih institucija.
Branko Bačić, predsjednik HDZ-ovog kluba zastupnika u Saboru rekao je kako u HDZ-u podržavaju odluku o osnivanju istražnog povjerenstva koje bi moglo utvrditi određene nepravilnosti i nezakonitosti u radu državnih institucija.

- Moram reći da mi je malo čudno propitkivati odluku rada Uskoka ili DORH-a kad je provedena jedna akcija kojom su se provodili izvidi i koji su rezultirali otvaranjem istrage. Nećemo u HDZ-u dozvoliti vođenje bilo kakvog postupka koji se na bilo koji način poklapa i raspravlja o istim onim stvarima o kojima se u Hrvatskoj vodi pri nadležnom sudu, sudbeni postupak, rekao je Bačić.

Branko Bačić je rekao kako u aferi Janaf političari nisu niti istražitelji niti pravosudni djelatnici, suci ili državni odvjetnici i ne može se zbog vlastite političke promocije ugroziti niti obranu optuženika niti pravo drugog da sudjeluje u postupku.

- Neće se voditi u Hrvatskom saboru istražno povjerenstvo koje će se baviti paralelnim poslom kojeg obavljaju oni za koji su za to zaduženi, rekao je Bačić.

Grmoja: Vladajući neće moći iznijeti pritužbe niti opstruirati rad povjerenstva

Bačić je istaknuo kako je već bilo nekoliko povjerenstava u Hrvatskom saboru i niti jedno nije rezultiralo s nečim što bi pridonijelo rasvjetljavanju činjenica oko teme zbog čega je osnovano.

- Mi smo se prije tri godine danima "prepucavali" oko osnivanja istražnog povjerenstva oko Agrokora da bi nakon dvije-tri sjednice istražnog povjerenstva utvrdili da je Županijski sud u Zagrebu počeo voditi postupak i tada je rad tog povjerenstva okončan. Možda bi neko novo povjerenstvo bilo bolje i uspješnije, ali moramo vidjeti jasno  na koja pitanja bi trebalo odgovarati što bi trebali raspravljati i koje su to teme do kojih se afera dotiče, rekao je Bačić.

Branko Bačić je naglasio kako je HDZ za rasvjetljavane svih činjenica.

- HDZ nema nikakvog razloga niti u ovom niti u aferama koje su se javile posljednjih godina u Hrvatskoj. HDZ se ne boji nikakvih afera. Dapače, mi smo za to da se svaka od tih afera do kraja rasvijetli i to je HDZ-u u interesu, rekao je Bačić.

Bačić je rekao kako se u Hrvatskom saboru ne može tražiti otvaranje istrage, utvrđivanje činjenica oko nečega za što se već vodi predmet, istraga ili postupak na Županijskom sudu u Zagrebu.

- To je razlog zašto mi političari ne možemo osnovati povjerenstvo jer nas zakon u tome sprječava, dodao je. 

Branko Bačić je rekao kako još uvijek vjeruje da su USKOK, DORH i policija neovisni u provođenju aktivnosti.

- Posebno njihova neovisnost i za nju svjedočim kada je Andrej Plenković preuzeo upravljanje Vladom i gdje na sve načine omogućujemo potpunu neovisnost sudbene vlasti i pravosudnih tijela u Hrvatskoj, rekao je Bačić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!