Bačić (HDZ): Rusija ruši svjetski poredak i globalnu sigurnost

24.02.2022.

14:14

Autor: V.K./HRT/Hina

Branko Bačić

Branko Bačić

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Predsjednik saborskog Kluba HDZ-a Branko Bačić izvijestio je u četvrtak da su se zbog situacije u Ukrajini i ruske agresije sastali klubovi vladajuće većine te dogovorili humanitarnu pomoć toj državi i prihvat izbjeglica, uz ocjenu da Rusija ruši svjetski poredak i globalnu sigurnost.


Bačić je na HDZ-ovoj konferenciji za novinare naveo da su se u Vladi su se sastali predstavnici vladajuće koalicije s predsjednikom Vlade te jednoglasno donijeli zaključke kojima podupiru Vladu u svemu onome što je do sada napravila i njenim narednim aktivnostima.

- Vladajuća većina osuđuje ničim izazvanu rusku agresiju na Ukrajinu, njezin suverenitet i teritorijalni integritet te pozivamo Rusku Federaciju da odmah prestane s vojnim napadom na Ukrajinu. Držimo da je ruski napad apsolutno neprihvatljiv i predstavlja grubo kršenje suvereniteta Ukrajine i, što je posebno važno, podriva temelje međunarodnog poretka, poručio je.

Svjetski poredak pred očima nam se ruši i nestaje

Svjetski poredak koji je podrazumijevao globalnu sigurnost pod okriljem Ujedinjenih naroda i Vijeća sigurnosti, upozorio je, ovakvom agresije Rusije na Ukrajinu ruši se i praktično nestaje pred našim očima.

Bačić važnim smatra istaknuti da se agresija, kojom se podriva taj uspostavljeni međunarodni poredak, događa za vrijeme jednomjesečnog predsjedanja Rusije Vijećem sigurnosti, čime posebnu dimenziju dobiva ova situacija o kojoj bi Ruska Federacija trebala posebno brinuti o svjetskoj sigurnosti.

- Izražavamo punu solidarnost s ukrajinskim narodom i Ukrajinom jer smo kroz slične prizore i agresiju prolazili i mi u Hrvatskoj prije 30-ak godina. Za poslije podne je sazvan izvanredni summit Europskog vijeća na kojem će biti i predsjednik Vlade Andrej Plenković i dogovoreno je da u potpunosti da u ime Vlade RH podrži paket sankcija Europske unije, poručio je.

Hrvatska spremna primiti moguće ukrajinske izbjeglice

Na ranijem sastanku vladajuće većine, naveo je, posebno su raspravljali o potrebi i spremnosti Hrvatske za humanitarnu i tehničku pomoć Ukrajini, pri čemu je naglašeno da je Hrvatska, s obzirom na iskustva od prije 30 godina, spremna prihvatiti moguće ukrajinske izbjeglice.

Donijet ćemo i već ranije najavljivanu Deklaraciju o Ukrajini, u kojoj će se posebno naglasiti zaključci koje smo usuglasili na sastanku vladajuće većine, najavio je Bačić.

- Ovo je najveći kopneni rat u svijetu nakon Drugog svjetskog rata, zbog čega situacija u kojoj se našla Ukrajina zahtijeva punu solidarnost, razumijevanje i pomoć svih država cijeloga svijeta, istaknuo je i dodao kako Hrvatska ima posebne prijateljske odnose s Ukrajinom već 30 godina te da je riječ o zemlji koja nas je među prvima priznala.

Najavio je da će sutra Sabor raspravljati o Deklaraciji o Ukrajini te izvijestio da se čuo s gotovo svom predsjednicima saborskih klubova te iz tih razgovora procjenjuje da će podrška Deklaraciji biti jednoglasna.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!