14:18 / 15.05.2020.

Autor: I.D./HINA

Bačić: HDZ spreman za izbore, čudim se prigovorima oporbe

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Svi rokovi koji su predsjedniku na raspolaganju za nas su prihvatljivi, ne bih mu predlagao što da napravi, odnosno vršio "pressing", to je njegova odluka, kazao je Bačić.
Predsjednik Kluba HDZ-a Branko Bačić poručio je u petak kako je HDZ spreman za parlamentarne izbore, kad god ih predsjednik države raspiše, izrazivši čuđenje oporbenim prigovorima na raspisivanje izbora.

- SDP: Zašto se raspravlja o zakonu koji neće biti izglasan?

- Grmoja: HDZ je sve prilagodio sebi
- Batinić: HNS očekuje tri do četiri mandata
- Jandroković formalno predložio raspuštanje Sabora
- Plenković: Izbori između 21. lipnja i 12. srpnja

- Svi rokovi koji su predsjedniku na raspolaganju za nas su prihvatljivi, ne bih mu predlagao što da napravi, odnosno vršio "pressing", to je njegova odluka, odgovorio je na upit bi li HDZ-u više odgovarali izbori u lipnju, nego u srpnju.

Nakon što se Sabor raspusti u ponedjeljak, predsjedniku Republike ostaju na "razmatranje četiri nedjelje: 21. i 28. lipnja te 5. i 12. srpnja. Bačić je izrazio je čuđenje zbog oporbenih prigovora na raspisivanje izbora.

- Ne znam je li u nekoj demokratskoj državi oporba protiv izbora, osim u Hrvatskoj. Mislim da je nezabilježeno da, nakon što tri i pol godine svakodnevno zazivaju raspuštanje Sabora, sada, kada smo u samom finišu mandata, "grintaš" bi li, ili ne bi, izbori trebali biti, kazao je.

- U HDZ-u i vladajućoj koaliciji držimo da su se stekli uvjeti za izbore, s jedne strane epidemiološki, a s druge kraj je mandata i izbori su redovni, naglasio je Bačić.

Kako će, s obzirom na epidemiju koronavirusa, izgledati izborna promidžba, svojim će uputama, napominje, propisati Državno izborno povjerenstvo (DIP).

DIP će kontaktirati epidemiološku službu i propisati uvjete izbora

- Uvjeren sam da će DIP kontaktirati epidemiološku službu i propisati uvjete, a oni, kakvi god bili, bit će isti za sve izborne sudionike. Ne dvojim da će izbori biti za sve jednaki, demokratski, pošteni i da će u toj utakmici HDZ pobijediti, kazao je.

Kada je riječ o novcima za izbornu promidžbu, podsjeća da zakon sudionicima propisuje limite koje mogu potrošiti. To je 1,5 milijuna kuna po izbornoj jedinici, dakle 15 milijuna za 10 jedinica u Hrvatskoj, te još 1,5 milijuna za promidžbu u 11. izbornoj jedinici u kojoj bira hrvatsko iseljeništvo.

Upitan za predizborno koaliranje, Bačić kaže da HDZ razgovara s istim strankama i partnerima s kojima je bio u kampanji 2016.

- Kad ti razgovori budu dovršeni bit ćete upoznati, poručio je novinarima.

O izborima u HDZ-u, nakon parlamentarnih

Što će biti s daljnjim izborima u HDZ-u, odlučit će se nakon parlamentarnih.

- Nakon što pobijedimo na parlamentarnim, Predsjedništvo će donijeti odluku o nastavku ili zaustavljanju unutarstranačkih izbora, s obzirom na to da nakon konstituiranja Sabora i Vlade, donošenja proračuna, praktično počinje kampanja za lokalne izbore, kazao je.

- Na razini stranke ćemo se dogovoriti koliko nam je oportuno u trenutku kad ulazimo u kampanju za lokalne izbore ići na nastavak procedure, dodao je Bačić.

Napomenuo je kako se, temeljem Statuta HDZ-a, stranački izbori za lokalne organizacije očekuju u roku šest mjeseci nakon završetka lokalnih izbora.

- To znači da bismo sukladno sadašnjoj situaciji trebali onda u roku godinu dana imati dva puta stranačke izbore za lokalne organizacije. To je u ovom trenutku otvoreno, o tome ćemo nakon što završi ovaj izborni proces i nakon što se konstituiraju Vlada i Sabor, dakle nakon parlamentarnih izbora, rekao je Bačić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!