13:40 / 08.10.2020.

Autor: V.K./Hina

Bačić i Ćorić o zahtjevu Fokusa

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić je poručio da ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić nije nikakav uteg Vladi.
Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić je poručio da ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić nije nikakav uteg Vladi iako je bio u klubu Dragana Kovačevića i veže ga se uz aferu Janaf.

- Tomislav Ćorić
nije nikakav uteg vladi. Očekujem da oporba u svom zahtjevu za opoziv Ćorića jasno obrazloži u kojem je to dijelu odgovornost ministra Ćorića, poručio je Branko Bačić, komentirajući najavu iz stranke Fokus da će krenuti skupljati potpise za pokretanje opoziva ministra gospodarstva.

Osvrćući se na podnošenje interpelacije o radu Vlade u vjetroelektrane Krš-Pađene na prijedlog Kluba zastupnika Domovinskog pokreta te na zahtjev Fokusa  da se razriješi Ćorića, Bačić je kazao da pretpostavlja da će te dvije interpelacije "biti na razini oporbenog uratka kojim su pokušali osnovati protuustavno i protuzakonito istražno povjerenstvo vezano za rad pravosudnih institucija i sigurnosnog sustava.

- Očito svjesni da im to ne prolazi, pokušavaju otvoriti neke druge teme. Mene čudi da je oporbi trebalo šest mjeseci da dođe sebi. Nakon te afere su održani izbori, na kojima je suvereno pobijedio HDZ. Tijekom kampanje, a i sada smo se očitovali o svim aspektima te afere i jasno govorili da želimo da se svi elementi i navodi koji se u javnost iznose, a vezuju se uz tu aferu dođu pred pravosudna tijela, kazao je Bačić.

Očito je da tim interpelacijama oporba smatra da je 76 ruku slabost vladajuće većine, a ja im poručujem da je tih 76 ruku iznimno stabilna većina koju ovakvi jeftini pokušaji rušenja neće na bilo koji način narušiti, poručio je Bačić, dodavši da će pričekati da u saborsku proceduru stignu obje interpelacije kako bi detaljnije mogli govoriti o njima.

Zahtjev Mostova Nikole Grmoje da mu se skine imunitet kako bi ga premijer Andrej Plenković mogao tužiti zbog izjava da ima dokaze da je zapovijedao DORH-u, Bačić je popratio komentarom da na dnevnoj bazi sluša tračeve Nikole Grmoje.

- Tu je hrabrost mogao iskazati prije svega 15 dana kada smo na posljednjem glasovanju raspravljali smo o skidanju imuniteta Nikoli Grmoji. Naime, on je do jučer tvrdio da ima saznanja i činjenice prema kojima je Ranko Ostojić naložio PNUSKOK-u da prati i nadzire Božu Petrova.

Kada je Ostojić podignuo tužbu zbog klevete, Nikola Grmoja se poput malog miša sakrio u saborski prostor i nije čak ni došao na raspravu nego se hrabro branio statusom imuniteta, kazao je, istaknuvši da priče o Grmoji više nemaju smisla jer svaki dan govori nešto drugo.

Ćorić: Nisam zabrinut zbog zahtjeva stranke Fokus

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić izjavio je da je zahtjev stranke Fokus da ga se razriješi s čela tog resora očekivan s obzirom da ulazimo u političku jesen te da nije zabrinut zbog toga.

Stranka Fokus ponudila je premijeru rok od 24 sata da zbog upletenosti u cijeli niz afera, uključujući i aferu Janaf, razriješi dužnosti ministra gospodarstva Tomislava Ćorića ili će u suprotnom to napraviti saborskim putem zajedno s ostalim oporbenim strankama.

- To je očekivano s jedne strane s obzirom da ulazimo u političku jesen, a s druge strane, što očekivati. Oporba je izgubila izbore, neki od njih imali su veoma velike ambicije prije četiri, pet mjeseci, a sad su došli u situaciju da te ambicije i frustracije mogu iskaljivati na ovaj način, komentirao je Ćorić novinarima nakon sjednice Vlade zahtjev Fokusa.

Rekao je da je to, sjedne strane, nešto na što on ne može utjecati, a s druge strane, "nažalost tu nema sadržaja".

Tvrdi i da nije zabrinut oko takvog zahtjeva jer je tu već četiri godine i funkcionira po principu da sve što radi - radi tako da "funkcionira što je moguće bolje i kako bi Hrvatska od toga imala što više koristi".

Ne brine ga, kaže, niti mogućnost da bi mogao ostati bez ministarske fotelje ako zahtjev za opozivom i ne prođe, što se mnogim ministrima prije njega i dogodilo.

- Ne brine me jer funkcioniram kako sam vam rekao, dodao je Ćorić.

Rekao je i da ne osjeća odgovornost što je nekoliko puta ručao s bivšim čelnikom Janafa Draganom Kovačevićem, pritvorenim pod sumnjom za trgovinu utjecajem i primanje mita.

- Ne osjećam jer u tom trenutku nisam imao pojma da ćemo biti u situaciji od prije nekoliko tjedana, kaže ministar gospodarstva.

Poručio je da je pred nama ekonomski veoma neizvjesna i izazovna jesen i to će biti fokus njegova rada u idućim danima. Onog trenutka kada oporbena i ukoliko oporbena inicijativa dođe, naravno da se na to treba očitovati, naglašava.

- Ja dotad funkcioniram onako kako sam i dosad. U bilo kojem trenutku onaj koji vodi ekipu Vlade, a to je premijer Plenković ima mogućnost promišljati o tome da li netko od tih igrača treba ili ne treba raditi dalje. Moj mandat mom predsjedniku Vlade je svaki dan na stolu već četiri godine, istaknuo je Ćorić.

Foto: Matija Habljak/PIXSELL

Foto: Matija Habljak/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!